Tényleg egy életre választanak párt a rákok?

homár
A hím homárok igazi Casanovák
Vágólapra másolva!
Rossz hírünk van a Jóbarátok-rajongóknak: az, hogy Ross Rachel rákja, nem túl romantikus - a rákfajták ugyanis, ezen belül kifejezetten a homárok hímjei, hajlamosak bárkivel párosodni, aki szembejön velük.
Vágólapra másolva!

Ki ne emlékezne a Jóbarátok híres rákelméletére? Phoebe szerint a rákfélék (Pheebe ezek közül is kifejezetten a homárok angol megfelelőjét, azaz a lobster szót használta) egy életre párosodnak, egy ember rákja pedig az a személy, akihez mindig visszamegy, mindegy, mi történik. Az, hogy végül Rachel és Ross voltak egymás rákjai, a megfelelő biológiai tények ismeretében már nem is olyan romantikus, mivel a hím homárok a természetben gyakorlatilag bármelyik nősténnyel párosodnak, amelyik szembejön.

A homároknál a nőstényeknek kell a hímek után menniük, és a hímek választják ki, melyik példányokkal szeretnének párosodni - és általában nem is válogatósak. Még az is előfordul, hogy

egyenesen sor alakul ki egy-egy hím otthonául szolgáló odú előtt,

ahol mindegyik nőstény türelmesen vár, hogy bebocsájtást nyerhessen.

A hímek, amikor épp nem a hölgy kérőket várják, úgy próbálják fitogtatni erejüket, hogy méretes ollóikkal egymásnak esnek. Előbb-utóbb az egyik példány felülkerekedik a többin, és ő lesz a terület "királya", aki minden nősténnyel párosodhat. A probléma csak az, hogy a hímnek általában jobban fűlik a foga az ollóbokszhoz, mint a párosodáshoz, ezért a nőstényeknek feromonjaikat kell bevetniük, hogy meghozzák a kedvet a pásztorórához.

A hím homárok igazi Casanovák Forrás: Flickr / Tom Thai

Gyakran egy gyengébb verekedésre is sor kerül, ahol a nőstény hagyja a hímet nyerni, utóbbi pedig cserében beengedi az odújába. Itt a nőstény levedli kemény páncélját, készen a párosodásra -

a hím pedig vagy a feromontól elbódulva elfogadja az ajánlatot, vagy inkább megöli a páncélja nélkül védtelen nőstényt.

Ha a párosodás sikeres, a nőstény nagyjából egy hétig maradhat a hím odújában, amíg visszanöveszti a túléléshez elengedhetetlen páncélzatot.

Ha Phoebe is ismerte volna a homárok párosodásának történetet, valószínűleg nem találta volna olyan romantikusnak ő sem, és talán olyan állatot választott volna, amely tényleg egy életre választ társat magának - mint mondjuk a fehérkezű gibbon, a hattyú, a galápagosi albatrosz vagy a réti pocok.