Haldokló csillagok tehetnek élhetővé fagyott világokat

vörös óriás, Nap
A Nap vörös óriássá válik (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint egy haldokló csillag mellett is maradhatnak olyan helyek, amelyek alkalmasak az életre.
Vágólapra másolva!

Mikor egy Naphoz hasonló csillag fejlődésének végéhez ér, vörös óriássá alakulhat. Magjukból kifogy a hidrogén, elkezdődik a hélium fúziója. A felszabaduló energia miatt eredeti méretük több százszorosára is megnőhetnek, miközben bekebelezik a közel található bolygókat.

A Nap nagyjából 4 milliárd éven belül eléri fejlődésének utolsó szakaszát, vörös óriássá válik. Mostani méretének akár 200-szorosára is felfúvódhat, és eközben bekebelezi a Merkúrt és a Vénuszt, a Földön pedig lehetetlenné teszi az életet.

A Cornell Egyetem kutatói rájöttek arra, hogy a Nap így képes lesz felmelegíteni a Jupiter és a Szaturnusz jelenleg fagyott holdjait, amik ezáltal alkalmas körülményeket biztosíthatnak az egyszerűbb életformák fennmaradásához.

A Nap vörös óriássá válik (illusztráció) Forrás: AFP

A haldokló csillagokat is figyelni fogják

A Föld jelenleg a Naprendszer lakható zónájában található, vagyis pont olyan távolságban van a Naptól, hogy a víz folyékony formában megmaradjon. Mikor egy csillag elkezd nőni, ez a zóna eltolódik, számítások szerint a Jupiter és a Szaturnusz pályájáig. Miközben a Föld felforrósodik, a gázbolygók holdjai megfelelő hőmérsékletre melegednek fel, így lakhatóvá válnak.

Bár Naprendszerünkben erre még jó pár millió évig nem kerül sor, a felfedezés rávilágított arra, hogy az idős csillagok környékén is lehetnek lakható bolygók. A kutatók az élet keresése szempontjából eddig főként olyan csillagokat tanulmányoztak, melyek életkora nagyjából a Napéval egyezik meg. Most viszont olyan rendszereket vizsgálhatnak, amelyekben haldokló csillagok vannak.

A kutatócsoport tőlünk 100 fényévre már felfedezett 23 vörös óriást. Nem kizárt, hogy ezek között előfordulhat olyan, amely felmelegített fagyott égitesteket. Az eredményeket az Astrophysical Journal című szakfolyóiratban fogják publikálni.