Látványos animáció készült az Etna lélegzéséről

Etna, kitörés
Az Etna 2015-ös kitörése
Vágólapra másolva!
A vulkánok „lélegzése” első hallásra csak egy ősi legendának tűnhet, pedig az Etnáról készült animáció arra utal, nagyon is valóságos.
Vágólapra másolva!

A NASA Etnáról készült animációja jól mutatja, hogyan emelkedik és süllyed a felszín a vulkán körül, amit egy sekély, a felszíntől 5 kilométeres mélységben található kamra méretének változása okoz.

A felvételt az Európai Űrügynökség ERS-1 és ERS-2 műholdja készítette egy különösen érzékeny eljárással, amely már a felszín három centiméteres változását is érzékeli.

Az Etna 2015-ös kitörése Forrás: © Corbis. All Rights Reserved./Marco Restivo

A Szicília északkeleti részén fekvő Etna Európa egyik legnagyobb aktív vulkánja 3350 méteres magasságával. Már több nagy erejű kitörést is produkált. Például 1928-ban a kiömlő nagy mennyiségű láva a közelben fekvő várost, Mascalit szinte teljesen elpusztította.

Az animáció a jobb alsó sávja mutatja a közepes erejű (sárga színnel jelölt) és a nagy erejű (piros színnel jelölt) kitörések időpontjait. A bal felső sávban pedig azt jelzik, hány centiméterrel változott a felszín tengerszinttől számított magassága.