Környezetük felmelegedése miatt észak felé vándorolnak az Alaszkában és Kanadában élő grizzlyk, ahol egyre többször párosodnak az ott élő jegesmedvékkel. Ilyen hibrid egyedet ejtett el a Hudson-öböl partján nemrég egy vadász.

Új típusú medve a sarkvidéken

Pizzly vagy grolar? Jégrizli? Esetleg grizzly-jegesmedve? A kutatók számos becenévvel illették a manapság egyre több helyen felbukkanó furcsa hibridet, amelynek még nincs hivatalos neve.

Az egyelőre tudományos elnevezéssel még nem rendelkező "pizzly", a jegesmedve és a grizzly hibridjeForrás: Damn.com

A grizzly, valamint a jegesmedvék kereszteződése nem új keletű jelenség:

állatkertekből több példányt ismerünk, és 2006-ban Kanadában már vadon élő példányt is leterítettek. A két faj közötti egyre gyakoribb párosodás nem véletlen: a medvék élettere zsugorodik, így a két impozáns faj egyedeinek útjai egyre többször keresztezik egymást.

Jegesmedve (Ursus maritimus)Forrás: Wikimedia Commons

Az óceánok vízszintemelkedése és az egyre gyakoribb, szélsőséges időjárás az éghajlatváltozás része, amely nagymértékben hozzájárult a furcsa, új hibrid kialakulásához a sarkvidéken. Didji Ishalook a napokban egy újabb hibrid medvét lőtt Észak-Kanada jeges vidékén, a Hudson-öböl partján fekvő Arviat település közelében.

A jegesmedve elterjedését ábrázoló térképForrás: Wikimedia Commons

A vadász az elejtett vad fotóját ki is posztolta saját Facebook-oldalán. Didji Ishalook először azt hitte, hogy egy kisebb jegesmedvét lőtt, ám több medveszakértő megerősítette a zsákmány „félvér” mivoltát.

Egyre gyakoribbá válik

„Pont úgy néz ki, mint egy jegesmedve, de barna mancsai és hatalmas karmai vannak, mint egy grizzlynek" – mondta Ishalook. „Ráadásul a feje is grizzly formájú.”

A "pizzly" fejformája inkább a grizzlyéhez hasonlítForrás: Picasa

Az elmúlt években - amióta a sarkvidék a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben melegszik - egyre gyakrabban látni hibrideket a területen, amelyet a helyiek „grolar” vagy „pizzly” medvének neveztek el. Az alaszkai és kanadai grizzly medvék környezetük felmelegedésével észak felé vonulnak, így szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzanak és párosodjanak az ott élő jegesmedvékkel.

Az észak-amerikai grizzly (Ursus arctos)Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy a sarki jég kiterjedése csökken, a jegesmedvék egyre több időt töltenek a szárazföldön.

Az élelem utáni kutatás közben testsúlyuk nagy részét elveszítik, és a vándorlás során lesoványodnak.

Állatkertekből már korábban is ismert volt a hibrid, de az, hogy vadon is egyre gyakrabban látható, új, globális felmelegedés számlájára írható jelenségForrás: Inhabitat

Egyedszámuk folyamatosan csökken, a jégtakaró zsugorodásával beszűkültek vadászati lehetőségeik, zsákmányállataik (például a fókák) gyakran elérhetetlenné válnak számukra.

Genetikailag hasonlóak

„A melegedő hőmérséklet és az egyre gyakrabban előforduló éhezés együttesen eredményezte a két faj közötti egyre nagyobb átfedést, és a hibridek száma meglátásom szerint a jövőben tovább emelkedik” – nyilatkozta a brit Guardiannak Chris Servheen, a Montana Egyetem grizzlymedve-szakértője.

A jégolvadás komolyan veszélyezteti a jegesmedve-populáció jövőjétForrás: Wikimedia Commons

Hozzátette, hogy a múltban erre nem volt túl nagy esély, de a klímaváltozás megváltoztatta a körülményeket. Servheen szerint

a két faj genetikailag nagyon hasonló,

ezért lehetnek a grizzlyk és a jegesmedvék hímjei egyaránt vonzóak a nőstényeknek, és ez lehet az oka annak is, amiért egyre több a kereszteződés a természetben.

Az új medvefaj lehet a túlélő

A jegesmedvék a barnamedvékből fejlődtek ki körülbelül 150 ezer évvel ezelőtt, és ma a világ legnagyobb szárazföldi ragadozói. Súlyuk elérheti a 720 kilogrammot. A grizzly medvék általában magányos állatok, de táplálkozás és párosodás céljából gyakran jönnek össze kisebb csoportokba.

A jegesmedvék nyaranta egyre hosszabb vándorlásra kényszerülnek zsákmányért. Emiatt egyre több bocs is elpusztulForrás: Wikimedia Commons

Ahogy a hőmérséklet tovább emelkedik - a Földön sorban megdőltek a havi hőmérsékleti rekordok az elmúlt 12 hónapban –, az hosszú távon inkább a hibrid grizzly-jegesmedvének, és nem a jegesmedvének kedvez.

Lazacra vadászgató grizzly AlaszkábanForrás: Wikimedia Commons

„A jegesmedvék élete nagyban függ a tenger eljegesedésétől, és ha a jég eltűnik, azt csak néhány példány élheti túl” – mondta Servheen. „Hosszú távon egy evolúciós változás tanúi lehetünk, ahol az átfedések száma egyre növekszik, mert a jegesmedvéknek nincs sok választásuk. De még generációk százai szükségesek ahhoz, hogy egy valóban új medvefaj jöjjön létre.”