Emberevő krokodilok jelentek meg Floridában

nílusi krokodil
Egy nílusi krokodil portréja
Vágólapra másolva!
Öt és fél méteresre is megnőhet, súlya pedig felérhet egy kisebb autóéval: kutatók szerint nílusi krokodilok bukkantak fel Floridában. E ragadozók különösen veszélyesek, ugyanis az emberhúst sem vetik meg.
Vágólapra másolva!

A krokodilok és alligátorok nem szokatlanok az Egyesült Államok délkeleti tagállamában, most azonban egyértelmű bizonyíték van arra, hogy egy invazív (vagyis nem őshonos), veszélyes hüllő is megjelent köztük. A Floridai Egyetem kutatói DNS-vizsgálat alapján erősítették meg, hogy több vadon élő nílusi krokodilt (Crocodylus niloticus) is befogtak az államban, olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

Az alapvetően Fekete-Afrikában előforduló hüllő mindent megeszik a zebráktól kezdve a kisebb vízilovakig, és természetesen az embert is elkapja, ha úgy hozza az alkalom. A most azonosított három fiatal példányra a Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Parkban bukkantak rá a tudósok még 2000 és 2014 között. A szakértők szerint az eredményekből az következik, hogy a nílusi krokodilnak megfelel a floridai klíma, és akár el is szaporodhat a térségben. Az sem zárható ki, hogy jóval több példány kószálhat szabadon a régióban.

Egy nílusi krokodil portréja Forrás: Wikimedia Commons

Négy év alatt 480 alkalommal támadtak emberre

A nílusi krokodilok 2010 és 2014 között 480 alkalommal támadtak emberre Afrikában, a támadások 123 esetben bizonyultak halálosnak. Az, hogy miként kerültek az állatok Afrikából az amerikai kontinensre, egyelőre rejtély, de megjelenésüknek nagy valószínűséggel köze lehet a Floridában egyre inkább virágzó állatkereskedelemhez. A kutatók megjegyezték, hogy a nílusi krokodil megjelenése minden bizonnyal nem gyakorol kedvező hatást a helyi ökoszisztémára.