Óriási csírákból születhetnek a szupernagy fekete lyukak

2016.05.25. 13:39

A nagyon nagy tömegű (szupermasszív) fekete lyukak már életük kezdetén óriási képződmények és nem „törpéből válnak hirtelen óriássá”, írja egy újonnan megjelent kutatás.

E kozmikus behemótok a legtöbb galaxis szívében megtalálhatók, tömegük akár milliárdszorosa is lehet a Napénak, olvasható a Space.com csillagászati portálon. Egy új tanulmány szerint születésükhöz gigantikus gázfelhők összeomlására van szükség.   

„Elég sokat vitáznak arról, hogy milyen úton is jutunk el ezeknek a fekete lyukaknak a létrejöttéig” – írta a kutatás társszerzője, Andrea Ferrara egy sajtóközleményben. „Munkánk eredménye azt mutatja, hogy a szupermasszív fekete lyukak már életük kezdetén nagyok és normál tempóban növekednek, nem kicsiny képződményekből válnak hirtelen óriássá” – tette hozzá.

Két masszívabb fekete lyuk csírát találhattak

A mostani kutatásban a tudósok a Chandra-röntgenteleszkóp, a Spitzer űrtávcső és a Hubble adatait fésülték át, és két potenciális, úgynevezett szupermasszív fekete lyuk „csírát” azonosítottak.  

Mindkét „csírajelölt” nagyjából 100 ezer naptömegű és 1 milliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett (világegyetemünk jelenlegi ismereteink alapján 13,8 milliárd éves). A csírák mérete és kora arra utal, hogy legalábbis az univerzum korai éveiben, a nagyon nagy tömegű fekete lyukak hatalmas gázfelhők összeomlása után, már eleve nagy képződményekként kezdték el életüket.

Középen a szupermasszív fekete lyuk csíra illusztrációja. A bal oldali kisebb kép az egyik "csíra" röntgenteleszkópos felvétele a jobb oldali a látható tartományban (Hubble) ábrázolja az objektumotForrás: NASA

Természetesen kisebb fekete lyukak is léteznek, amelyek nagytömegű csillagok gravitációs összeomlását követően jönnek létre. Ezek jellemzően 10-100 naptömegűek. Méretük úgy terebélyesedhet, hogy összeolvadnak más fekete lyukakkal és egy csomó közeli gázt szívnak magukba. Ezek azonban a kutatók szerint nem válnak olyan hatalmassá, mint a publikációban szereplő szupermasszív szörnyetegek.

Több csírát kellene keresni

A szerzők persze kihangsúlyozták, hogy eredményeikből korai messzemenő következtetéseket levonni. Először is igazolni kell a megfigyeléseket, vagyis hogy valóban szupermasszív fekete lyuk csírákat láttak-e a kutatók. Itt azonban még nem ér véget a kutatómunka, kettőnél több ilyen objektumot kellene találni, hogy azokat együttesen is vizsgálhassák.

Az eredményeket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklap tartotta publikálásra érdemesnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK