Tudja-e, hogy miért vörös az azúrkék Vörös-tenger?

Vörös-tenger
A Vörös-tenger egyike a világóceán legszínpompásabb trópusi tengereinek
Vágólapra másolva!
Aki járt már a népszerű turistaparadicsomnak számító, és az Arab-félsziget, valamint az afrikai kontinens közé ékelődő Vörös-tengernél, megerősítheti, hogy talán ez a földkerekség egyik legszebb színű tengere. A Vörös-tenger színkavalkádja a nyílt vizek mélykék árnyalatától a lagúnák smaragdjáig terjed, és ez nehezen magyarázza a tenger ősi, „vörös”nevét.
Vágólapra másolva!

Vörös volt már az ókorban is

Az elnevezés az ógörög Erüthra Thalassza (Ερυθρὰ Θάλασσα) névből származik, amelynek Vörös-tenger a fordítása. A híres ókori görög történetíró, a Kr. e. V. században élt és alkotott Halikarnasszoszi Hérodotosz a tenger déli területére használta ezt az elnevezést.

A Vörös-tenger egyike a világóceán legszínpompásabb trópusi tengereinek Forrás: Reef Rainforest

Ezért néhány ókori klasszika filológus interpretációja szerint - abból kiindulva, hogy

az antik ázsiai nyelvekben szokás volt színekkel is jelölni az egyes égtájakat,

így a déli vidékek megjelölésére a vörös szót használták - a tenger elnevezése elsősorban a fekvésére, a forró sivatagokkal övezett környezetére utal.

Hérodotosz görög történetíró márvány portréja. Római másolat görög eredetiről a Kr.u. 2. századból Forrás: Creative Commons Attribution/Marie-Lan Nguyen

A rómaiak a görög elnevezéssel azonosan ugyancsak a Mare Rubrum (latinból: Vörös-tenger) elnevezéssel illették az Indiai-óceán melléktengerét. A VII. századi arab hódítások idejétől, az arab népek is Vörös-tengerként (Al-Baḥar Al-Aḥmar, البحر الأحمر) jelölték a kék számtalan színárnyalatában játszó víztömeget.

Akadtak azonban ettől eltérő elnevezések is;

a kora középkori geográfusok közül egyesek Mare Mecca (Mekkai-tenger) vagy Sinus Arabicus (Arab-öböl) néven jelölték meg a térképeiken.

A Tiran-szoros az egyiptomi Sahrm-el -Sehikh-nél. A Vörös-tenger elnevezését egyesek a partmenti kopár sziklák színére vezetik vissza Forrás: Travelettes.com

A tenger mentén élő arab népek hagyományában

a vörös szín a víztömeg partvidékét határoló kopár hegyekről kapta a nevét;

napnyugtakor az alacsonyan beeső napsugarak fényében vöröses-okkerszínekben játszanak a kopár sziklák, és ezek színét tükrözi vissza a víz.

Van, amikor valóban vörös, és ez lehet a megoldás

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a pávatollakat is megszégyenítő smaragd-türkiz színekben játszó, és a Vörös-tenger partjait jellemző szegélyzátonyok feletti (a korallzátonyok egy típusa, a szerk.) sekély víz zavaros vörösbarnára vált.

Vörös-tengeri szegélyzátony Forrás: 7wonders

Ilyenkor az amúgy kristálytiszta és átlátszó víz helyenként olyanná válik,

mintha egy hatalmas szippantókocsi tartalmát zúdították volna a vízbe.

Még mielőtt bárki valamilyen környezet ellen elkövetett merényletre gondolna, sietve le kell hogy szögezzük, ennek a rendkívül ritka jelenségnek biológiai magyarázata van.

Néha rászolgál az elnevezésére Forrás: Flood red Sea

A part menti vizek vörösre válását ugyanis egy baktériumtörzs, a korábban tévesen kékmoszatnak nevezett fonalas cianobaktériumok egy fajának, a Trichodesmium erythraeum egyedeinek robbanásszerű, ideiglenes túlszaporodása okozza.

Forrás: Origo

Ez a fajta „algavirágzás” csak a Vörös-tenger, illetve az ausztráliai Nagy-korallzátony, valamint a nyugat-pacifikus melanéziai szigetek környékén fordul elő.

A Trychodesmium erythreum cianobaktériumok által okozott vízelszíneződés a csendes-óceán nyugati, trópusi területén, az űrből fényképezve Forrás: NASA

Amikor akár az egyiptomi, akár a szaúd-arábiai partszakaszon rövid időre felszaporodnak a fonalas cianobaktériumok, a part menti vizek valóban vörössé válnak, mintegy a „legkékebb tenger”elnevezésének alátámasztására.