Tömegsírt találtak Franciaországban

2016.06.08. 16:48

Neolitikum korabeli mészárlás nyomaira bukkantak Franciaország területén. A csontvázak kezein, lábain és koponyáin számos sérülés nyomát fedezték fel.

Archeológusok kedden jelentették be, hogy 6000 éve meggyilkolt áldozatok csontjaira találtak rá Franciaország északkeleti részén, Elzászban, írja a Discovery News weboldala. A 10 maradvány mindegyike egy silóban volt, a nyomok egyértelműen arra utaltak, hogy az áldozatok erőszakos halált haltak: több sérülést találtak a kezeken, lábakon és a koponyákon.

A holttesteket egymásra dobálták, ebből arra lehetett következtetni, hogy mindegyikükkel a helyszínen, egyszerre végeztek. Brutális halált haltak, erős ütéseket mértek testükre, amelyek vélhetően kőbaltától származtak” – írták a szakértők.

Öt felnőtt és egy fiatalkorú teljes csontváza, valamint négy kar került elő, utóbbiak különböző emberekhez tartoztak. A karok vélhetően győzelmi trófeaként szolgáltak.

Forrás: AFP/Michel Christen

Eltévedtek?

A szakemberek most abban reménykednek, hogy a genetikai tesztek után több információval fognak rendelkezni a gyilkosságról. Elméletük szerint egy helyi törzs került konfliktusba egy újonnan érkező csoporttal, akik a mai Párizs környékéről érkeztek. Az idegen csoport valószínűleg eltévedt a portyázás során, így kerültek összetűzésbe az elzásziakkal, akik végül megölték a betolakodókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK