Evolúciós mércével mérve elképesztő gyorsasággal váltak törpévé az indonéziai Flores-sziget kezdetben normális méretű első lakói - állapították meg ausztrál és japán szakemberek, akik a Homo floresiensis, közkeletű nevén a hobbitok 700 ezer évvel ezelőtt élt ősének maradványai alapján jutottak erre a megállapításra.

A Homo floresiensis nevű hominida néhány példányának maradványait 12 évvel ezelőtt találták meg a Liang Bua barlangban. A mindössze egy méter magas emberféle agytérfogata a csimpánzéval volt egyenlő. A leletek korát a tudósok eleinte 12 ezer évben határozták meg, ám későbbi vizsgálatokkal megállapították, hogy az apró emberkék 50-60 ezer évvel ezelőtt éltek.

A 2004-es felfedezésben részt vett kutatók egy része most a sziget Mata Menge nevű lelőhelyén talált 700 ezer éves fosszíliák alapján vezette vissza a hobbitok származását. A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint a kutatók legalább egy felnőtt és két gyermek maradványait találták meg, akik mindannyian olyan aprók voltak, mint későbbi leszármazottaik.

300 ezer év alatt zsugorodtak össze

A leletek között egy alsó-állkapocs és számos fog is található, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a 12 évvel ezelőtt talált maradványokhoz, és, amelyekről úgy vélik, hogy a Homo floresiensis őseitől származnak.

A szakemberek most kőeszközöket is találtak, amelyek azonban még régebbiek, mint a maradványok, ami azt sugallja, hogy már egymillió évvel ezelőtt éltek emberszerű teremtmények a Flores-szigeten. Az egyik elmélet szerint a hajdani lakosok a normális méretű Homo erectus-ok (felegyenesedett ember) lehettek, amelyek a nagyjából 500 kilométerre nyugatra fekvő Jáva szigetén éltek.

A floresi ember és egy homo sapiens koponyája egymás mellettForrás: AFP

Kajfu Joszuke, a tokiói Nemzeti Természeti és Tudományos Múzeum munkatársa szerint a 700 ezer éves maradványok azt sugallják, hogy a Homo erectus mindössze 300 ezer év alatt zsugorodott össze, ami evolúciós mércével rendkívül rövid időnek számít. Mint fogalmazott, a leletek alapján tehát a Homo floresiensis már legalább 700 ezer évvel ezelőtt elnyerte végleges testméretét.

Nem tudni, hogyan jutottak a szigetre

Az ausztráliai Wollongong egyetemén dolgozó Gert van den Bergh, a tanulmány vezetője szerint ez valóban rendkívül gyors átalakulásnak tűnik, ám más emberfélék, vagy főemlősök zsugorodására vonatkozó adatok hiányában, nincs mihez viszonyítaniuk. A kutatók elmélete szerint a Homo erectus azért ment össze, hogy alkalmazkodjon a sziget viszonylag szűkös forrásaihoz. A nagy kérdés azonban az, hogy miként érkezett a szigetre ez az emberféle.

A Homo erectus túlságosan primitív volt a hajóépítéshez és a két sziget közötti távot sem lett volna képes átúszni. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy az egyedeket szökőár sodorta át a Flores-szigetre.