Először fognak lefotózni egy fekete lyukat

fekete lyuk, galaxis
Illusztráció egy olyan fekete lyukról, amely gyorsabban gyarapodik, mint a neki otthont adó csillagváros
Vágólapra másolva!
Több kutatóeszköz és egy vadonatúj számítógépes algoritmus segítségével 2017-ben először pillanthatunk meg saját szemünkkel egy valódi fekete lyukról készített képet, ígéri egy kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A felvételt az „Eseményhorizont Teleszkóp” nevű projekt keretében fogják elkészíteni. Ehhez a világ kilenc pontján elhelyezkedő rádióteleszkópok működését kell összehangolniuk a szakembereknek, olvasható az Independent weboldalán. A kép a fekete lyuk eseményhorizontját fogja ábrázolni, ez az a határ, amin túl a fény már nem tud kiszabadulni a fekete lyuk gravitációs vonzásából.

Az eseményhorizont valószínűleg úgy fog kinézni, mint egy hatalmas félhold. Várhatóan azt is látni lehet majd, ahogy a fekete lyuk meggörbíti a téridőt, ezzel pedig az általános relativitáselmélet állításait is tesztelhetnék. A projekt a kutatók szerint nagyon jól halad, így elméletileg semmi akadálya nem lesz annak, hogy jövőre elkészítsék a felvételt.

Egyelőre csak illusztráció a képen szereplő fekete lyuk Forrás: Michael S. Helfenbein/Yale University

Nem lesz egyszerű feladat

A „lefényképezendő” fekete lyuk a mi galaxisunk, a Tejútrendszer szívében helyezkedik el. A nehézséget az adja, hogy nagyon kicsi – mindössze 17-szer nagyobb a Napnál – ráadásul hihetetlenül távol is van. Tovább nehezíti a feladatot, hogy hatalmas por- és gázfelhő veszi körül a képződményt. Ennek ellenére a tudósok bizakodóak: egy komplex algoritmus segítségével kötnék össze a programban szereplő kilenc rádióteleszkóp működését. Az így kapott óriási virtuális távcső a többi kutatóeszköz által küldött információkat kombinálná össze a képalkotás során.

Ez természetesen rengeteg munkát igényel, a megfelelő hullámhossz kiválasztása (a számítások szerint ez 1,3 mm lenne) például létfontosságú ahhoz, hogy a szakemberek keresztüllássanak a fekete lyukat körülvevő anyagfelhőn, rögzíthessék az eseményhorizontnál fénylő forró gázt, és kiküszöbölhessék a Föld atmoszférájának zavaró hatását. A szóban forgó számítógépes algoritmust egy szakmai konferencián (Computer Vision and Pattern Recognition) fogják bemutatni június végén.