Szuperbaktérium: semmire nem reagál, gyorsan terjed, halálos is lehet

GMO baktérium
Vágólapra másolva!
Szuperbaktériumokat találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon – a Copacabanán és az Ipanemán is. Ezt a hírt szinte minden híradóban hallani lehetett, minden hírportál lehozta. Arról viszont keveset lehet olvasni, hogy mi is pontosan ez a szuperbaktérium. 
Vágólapra másolva!

A kutatók először 2013 és 2014 szeptembere között vettek mintát a riói strandon, és most végeztek a minták elemzésével. Minden mintában megtalálták a Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset. Azért hívják szuperbaktériumnak, mert minden ismert antibiotikumnak ellenáll – egyikre sem reagál. Korábban már Ausztráliában sok száz fertőzést okozott. Többen meg is haltak. A baktérium Ázsiában, Afrikában és Európában is komoly gondot jelent.

Forrás: Wikimedia Commons

A szuperbaktérium-fertőzés tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. Kialakulhat tüdőtályog is.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának korábbi vezetője, a kecskeméti Bagoly Egészségház nemzetközi oltóközpontjának orvosa az Origónak azt mondta, hogy ez a baktérium azért alakulhatott ki, mert

az emberek mindenhol a világon évtizedek óta nagyon sokszor indokolatlanul szedték az antibiotikumokat.

Így a baktériumok folyamatosan átalakultak – és kialakult ez a szuperbaktérium, ami ellenáll a legmodernebb gyógyszereknek is. Ráadásul ezt a tulajdonságukat tovább tudják adni, így a szuperbaktérium várhatóan egyre gyorsabban terjed majd.

Forrás: C. Bickel / Science

Először kórházakban jelent meg – magyarázta Ócsai Lajos –, ami azért is veszélyesebb, mert ott eleve legyengült emberek szervezetébe került. Most, hogy már például Rióban is találtak, de korábban Indiában, Ausztráliában, Ázsiában is, nehéz megmondani, hogy mi várható.

A szuperbaktérium is ugyanúgy terjed, ugyanúgy fertőz, mint az antibiotikumra érzékeny kórokozók, csak ha szuperbaktérium támadja meg az embert,

nehezebben, lassabban gyógyul, vagy súlyos esetben akárhalált is okoz.

Mivel a gyógyulás folyamata sokkal lassabb, a betegben tovább él a kórokozó, és

hosszabb ideig fertőzi a környezetet.

Minden bakteriális fertőzés – így ez is – elsősorban a betegekre és az idősekre, a legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes.

A kutatóknak most az feladatuk, hogy találjanak egy olyan szert, amely a szuperbaktérium képességét gátolja. Vagy új antibiotikumot kell találni, vagy valamilyen más módon meg kell találni azt, hogy a baktériumoknak az életvitelére hasson az új szer.

Ócsai Lajos azt mondta, biztos, hogy van megoldás, de még nem lehet tudni, hogy mikor találják meg.