Miért érez gombócot a torkában, ha szomorú?

Család, Nyílt levél egy édesanyának, aki nem tudja, hogy a lányának abortusza volt, sírás, kétségbeesés
Vágólapra másolva!
Ha nagyon boldogok vagy szomorúak vagyunk, úgy érezzük, hogy a torkunk összeszorul - ez a furcsa sajátosság szoros kapcsolatban van azzal a reakcióval, hogy ugyanekkor könnyekkel telik meg a szemünk is. Valójában nem gombócot, hanem a gégefedő nyitva tartásáért küzdő izmokat érzékeljük ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy megértsük a „gombóc a torokban” jelenséget, először muszáj szót ejtenünk egy kicsit arról, miért sírunk, ha nagy bánat vagy hirtelen öröm ér minket. A sírás egyfajta természetes válaszreakció, ami a kutatók szerint azért alakult ki, hogy

jelezzük a környezetünknek: sebezhetőnek érezzük magunkat, és támogatásra van szükségünk.

Ez az emberi evolúció egyik fontos állomása lehetett - mégpedig azért, mert az ember kifejezetten társas lény, és ezen társak nélkül nagyon valószínű, hogy képtelen a túlélésre.

Hirtelen jött negatív és pozitív érzelem is okozhatja a gombócot a torkában Forrás: Dreamstime

Amikor az érzelmeink eluralkodnak felettünk, az autonóm (vegetatív) idegrendszerünk működésbe lendül, és különböző önkéntelen folyamatokat indít be a testünkben. Ez az a rendszer egyébként, ami például a „harcolj vagy menekülj” ösztönt is beindítja - ehhez és az érzelmi reakciókhoz is plusz oxigénre van szüksége a szervezetnek. Ez értelemszerűen több és nagyobb belégzésekkel is jár.

Ahhoz, hogy minél több oxigén jusson a vérünkbe, az autonóm idegrendszer arra utasítja a gégefedőt (azt az apró szervet, amely felelős a nyál, a bejutó étel és a levegő szétválasztásáért a torokban), hogy

olyan sokáig maradjon nyitva, ameddig csak képes rá,

így juttatva minél több levegőt a szervezetbe.

A gombócot a torkunkban azonban nem maga a gégefedő, hanem az ezt nyitásra kényszerítő, megfeszült izmok okozzák, ezeket érzékeljük úgy, mint egy idegen testet. A jelenséget egyébként glóbuszérzésnek is nevezik, és stresszes szituációkban bárkinél kialakulhat. Ha ez a szituáció elmúlik, a „gombóc” visszahúzódik.