A tudomány népszerűsítőit díjazza Stephen Hawking

Stephen Hawking
Vágólapra másolva!
Stephen Hawking-medállal ismerik el azokat a szakembereket, akik a legjobbnak bizonyulnak a tudomány közvetítésében az emberek felé. Az első díjazottak a tenerifei Starmus tudományos fesztiválon vehetik át a kitüntetést június 29-én.
Vágólapra másolva!

"A díj alapításának évében személyesen választottam ki a nyerteseket. Mindannyian kiemelkedően sokat tettek a tudomány népszerűsítéséért" - mondta Hawking professzor a győztesek nevét bejelentő sajtótájékoztatón.

Stephen Hawking Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Az első díjazottak

A Stephen Hawking-medál első kitüntetettjei Jim Al-Khalili brit fizikus, író, a BBC műsorvezetője, Hans Zimmer német zeneszerző és Mark Levinson amerikai dokumentumfilm-rendező.

Zimmer a Csillagok között című, 2014-ben bemutatott sci-fi zenéjéért, Levinson a Particle Fever (Részecskeláz) című filmjéért, Al-Khalili a fizikát népszerűsítő dokumentumfilmjeiért kapja a díjat.

Garik Israelian asztrofizikus, a Starmus fesztivál igazgatója szerint ez a díj inspiráló lehet sok fiatal számára, felkeltheti érdeklődésüket a tudomány iránt. Ugyanerre törekszik fesztivál is, amelyen a szervezők meg akarják mutatni, hogy a tudománynak van helye a mindennapi életben.

A fesztivál programjában 12 Nobel-díjas tudós szerepel meghívott vendégként, ott lesznek mások mellett a Rosetta-programban résztvevő NASA-kutatók is.

Stephen Hawking elméleti fizikus, a világ egyik legismertebb világűrkutatója, Az idő rövid története című könyvét sokmilliós példányszámban adták el. Súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége tolószékbe és teljes némaságra kényszeríti, különleges beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait.