Furcsa dolgot észlelt a NASA Cassini űrszondája a Szaturnusz egyik gyűrűjében, írja a Science Alert tudományos portál.

A Szaturnusz főleg a gyűrűrendszeréről ismert, amely az egyik leglátványosabb objektum a Naprendszerben. A gyűrűket már kisebb távcsővel is meg lehet figyelni. 6630 és 120 700 kilométer magasságban találhatók a Szaturnusz egyenlítője fölött.

Vastagságuk mindössze 10 m körüli, helyenként azonban 4 km-es magasságot elérő „hullámok” találhatók benne. Főleg kőzetekből, vas-oxidból és jégrészecskékből állnak, amelyek mérete a porszemtől a kisebb személygépkocsiig terjed. A főbb gyűrűk nevei: D, C, B, A, F, G és E (a bolygótól való távolság függvényében).

A tudósok a furcsa „horpadást” az F gyűrűben észlelték, amely valószínűleg a legaktívabb az összes közül, tulajdonságai akár néhány óra alatt megváltozhatnak. A most megfigyelt zavart egy kisebb objektum okozhatta.

A piros kör jelöli az F gyűrűben tapasztalt rendellenességetForrás: NASA/JPL-Caltech/SSI

Ez nem lenne szokatlan, hiszen a gyűrűkön belül rengeteg kisebb égitest van, amiket normál esetben a körülöttük lévő porfelhő miatt nem veszünk észre, írta John Weiss, a Washington State University kutatója, aki a Szaturnusz gyűrűrendszerének tanulmányozásával foglalkozik.

Az említett objektumok viszont nem mozdulatlanok, gyakran keresztülhaladnak a gyűrűkön, és rengeteg porszemcsét löknek ki belőlük (a képen látható objektum körülbelül 0,9 m/s sebességgel mozgott). A kilökődés során létrejövő forma a Szaturnusz holdjának, a Prométheusznak köszönhető, amely gravitációs vonzásával alakította ki a kilövődő anyag (jet) jellegzetes alakját. A felvétel április 8-án készült, az esemény valószínűleg néhány nappal a kép megszületése előtt következett be. Az azóta eltelt két hónap során a gyűrű visszanyerte eredeti formáját.