Ismerje meg a világ első műlábas elefántját

elefánt, műláb
Mosha az első műlábával
Vágólapra másolva!
Sok négylábú állat elég jól elboldogul három lábbal is. Az elefánt azonban nem tartozik ezek közé. Ezért Mosha számára megváltás volt, amikor műlábat kapott.
Vágólapra másolva!

Mosha, az ázsiai elefánt egy taposóakna robbanása miatt vesztette el az egyik mellső lábát. Bár valamennyire tudott járni, nagyon nehézkes volt számára a helyváltoztatás.

Mosha két és fél éves volt, amikor meglátta őt a thaiföldi Ázsiai Elefántok Barátai Alapítványnál Therdchai Jivacate, thaiföldi sebész és feltaláló, aki emberi és állati műlábak készítésére szakosodott.

15 kilogrammos műláb

„Amikor megpillantottam Moshát, észrevettem, hogy az akkoriban 600 kilogrammos állatnak a levegőbe kell emelnie az ormányát ahhoz, hogy járni tudjon” – mondta Jivacate a Motherboard honlapnak.

A sebész elhatározta, hogy megpróbál műlábat készíteni az állatnak, ami nagy kihívást jelentett számára. Végül egy nagyjából 15 kilogrammos pótvégtagot készített a csoportjával műanyagból, acélból és rugalmas szalagokból. Moshának 12 órájába telt, mire megtanulta, hogyan járjon a műlábával.

A műláb készítése Forrás: Friends of the Asian Elephant Foundation

Többször kellett cserélni

Az elmúlt hat évben Mosha kilenc műlábat „fogyasztott el”, amelyeknek meg kellett birkózniuk az állat egyre növekvő tömegével és méretével.

– nevetett Jivacate. „Az első évben három műlábat is kellett készíteni neki.”

Mosha az első műlábával Forrás: Friends of the Asian Elephant Foundation

Mosha jelenleg nagyjából 2000 kilogrammos és ennek következtében a műlábának nehezebbnek és erősebbnek kell lennie. Jivicate elmondta, hogy a csapat még mindig kutatja a tökéletes pótlást olyan anyagokból, amelyek tartósabbak és kopásállóbbak.

Az orvos reméli, hogy az elefánt-művégtagkészítésben szerzett tapasztalatait más állatoknál és embereknél is hasznosíthatja.