Egy aszteroidabecsapódás nagyon is valós veszély

AIM? AIDA, ESA, NASA, aszteroida
Az AIM figyeli a DART becsapódását
Vágólapra másolva!
A pusztító Tunguz-esemény évfordulóján rendezik meg a nemzetközi Aszteroida Napot, amelyen a világ vezető kutatói hívják fel a figyelmet egy lehetséges becsapódás veszélyeire. Hajlamosak vagyunk ugyanis elbagatellizálni a problémát, pedig igenis valós egy komoly tragédia fenyegetése.
Vágólapra másolva!

Június 30-án van a nemzetközi Aszteroida Nap, amelynek alkalmából tudósok és különböző szervezetek az aszteroidákról és azok lehetséges veszélyeiről, illetve a kockázatok minimalizálásáról osztanak meg információkat.

A kezdeményezés alapítói között megtalálható dr. Brian May is, aki amellett, hogy a Queen együttes legendás gitárosa, asztrofizikus is. Az első Aszteroida Napot 2015-ben tartották, a dátumnak pedig egy szibériai esemény évfordulóját választották.

1908. június 30-án akkora erejű detonáció történt a tajgán, mintha egy közel 20 megatonnás hidrogénbombát robbantottak volna fel Forrás: devianart

1908. június 30-án zuhant le ugyanis Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között az az aszteroida, amelyet a modern kori földtörténetben a legnagyobbként tartanak számon. A becsapódás komoly károkat okozott: hamuvá égette a helyszínen legelő állatokat, és 30 kilométeres körzetben gyökerestül kitépett mintegy nyolcmillió fát. A 35 kilométerre lévő Vanavara településen pedig a házak ajtajait és ablakait törte be, és 4,5-5-ös erősségű földrengést okozott.

Minél többet tudunk róluk, annál jobb

Ez a példa is azt mutatja, hogy egy nagyobb kisbolygóval való találkozás jelentős, akár végzetes következményekkel is járhat mindannyiunk számára. Ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbbet tudjuk arról, mekkora aszteroidák tarthatnak bolygónk felé és milyen pályán, azaz veszélyt jelenthetnek-e számunkra. Ehhez a munkához a SUSE is hozzáteszi a maga részét.

A SUSE Linux egyike a nagy teljesítményű szuperszámítógépeken használt vezető operációs rendszereknek, nagy rendelkezésre állású megoldásait pedig számos különféle kutatóintézetben alkalmazzák.

Az AIM figyeli a DART becsapódását Forrás: ESA

SUSE Linux Enterprise Server rendszer fut a NASA és az Európai Űrügynökség egyes szuperszámítógépein és szerverein is, szilárd alapot biztosítva az űrkutatási programokhoz. Az ilyen projekteknek többek között az a céljuk, hogy feltérképezzék és a lehető legtöbb információt összegyűjtsék a galaxisról, szükség esetén pedig elhárítsák az űrből érkező veszélyeket.

Eltérítjük az apró holdat

Ezen programok közé tartozik az Asteroid Impact Project (AIM) is, amelyen a két fentebb említett szervezet további nemzetközi űrügynökségekkel összefogva dolgozik. Ennek célja, hogy

figyelemmel kísérjék, és vész esetén eltérítsék vagy megsemmisítsék a Didymoont, a Didymos nevű aszteroida körül keringő miniholdat.

A két űrügynökség ezen az apró kísérőn kísérletezi majd ki, mennyire hatékonyak a mostani aszteroidaeltérítő elképzelések, hogy ne akkor kelljen majd élesben is kipróbálni a módszereket, amikor esetleg a Földet fenyegeti egy ilyen kődarab. Az egész misszió neve AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment, azaz Aszteroida Becsapódási és Eltérítési Felmérés), és nem is kell olyan sokat várni arra, hogy elinduljon - az előzetes tervek szerint 2022-ben már tudni fogjuk, sikerrel járt-e az eltérítés.

Az Arecibo Obszervatórium Puerto Ricóban, ahol az aszteroidák formáját és pályáját is képesek meghatározni Forrás: NASA

Szuperszámítógépek is segíthetnek

A NASA emellett a Pleiades szuperszámítógépen is SUSE Linux Enterprise Server rendszert futtat, amelyet például űrruhák és hiperszonikus repülőgépek tervezésére és fejlesztésére használnak. A Pleiades segítségével szimulálják továbbá az űrjárművek landolását a Holdon, a Marson és aszteroidákon, amelyeket aztán az űrhajósok felfedezhetnek, eltéríthetnek vagy szükség esetén éppenséggel megsemmisíthetnek, hogy megmentsék a bolygónkat.