Pokoli planétává változott a Jupiter egy képen

Jupiter, infravörös
Úgy néz ki, mint egy pokoli világ
Vágólapra másolva!
Nem kell megijedni, nem a pokol jött el a Naprendszer legnagyobb bolygójára, csupán egy új infravörös felvételen fest úgy az égitest, mint egy hatalmas tűzvilág.
Vágólapra másolva!

A most közzétett hamisszínes felvételt a chilei Nagyon Nagy Távcső (Very Large Telescope; VLT) infravörös kamerája, a VISIR készítette több korábban lőtt kép összefűzésével.

A Jupiter infravörösben (bal oldalt) és a látható fény tartományában (jobb oldalt) szemlélve Forrás: ESO/L.N. Fletcher/Damian Peach

A kutatóeszköz az infravörös tartomány különböző hullámhosszain vizsgálódott. Ez alapján egy háromdimenziós „térképet” alkottak meg a gázóriásról, amely mutatja az anyag és az energia felfelé irányuló áramlását és a légköri mozgásokat – írta az ESO (Európai Déli Obszervatórium) kiadott sajtóközleményben Leigh Fletcher csillagász, aki szerint az adatok nagy szerepet kapnak a július 4-én érkező Juno űrszonda munkájában.

Úgy néz ki, mint egy pokoli világ Forrás: ESO/L. Fletcher

A Juno feladata

A kutatóeszköz többek között mérni fogja a Jupiter atmoszférájában jelenlévő víz és ammónia mennyiségét, valamint kideríti, hogy a bolygónak van-e egyáltalán szilárd magja. Emellett átfogó képet ad majd a légkör mélyebb részeinek globális szerkezetéről és mozgásairól, összetételének változásairól, hőmérsékletéről, a felhők átlátszóságáról és a felhőrendszer dinamikájáról.

Végül, de nem utolsósorban, a Juno a Jupiter mágneses mezejét is tanulmányozni fogja.