Sikeres volt a Marsra indítandó űrhajó rakétájának tesztje

2016.06.29. 14:34

Sikeres és egyben utolsó próbaindítási kísérletet hajtott végre a földön az Orbital ATK amerikai űrkutatási vállalat a Space Launch System (SLS) nevű hordozórakéta hajtóművével.

Az SLS segítségével tervezi a jövőben a Marshoz eljuttatni a NASA az Orion nevű személyzettel repülő űrkapszuláját. Az Orion, teljes nevén Orion Multi-Purpose Crew Vehicle (magyarul: Többcélú személyszállító eszköz), rövidítve MPCV egy még fejlesztés alatt álló amerikai űrhajó. A hatalmas zajjal és fényes tűzcsóvával járó kísérletet már második alkalommal végezte el az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA szerint a teszt sikeresnek mondható. 

Az SLS rakéta tesztjeForrás: AFP/Bill Ingalls

A hajtómű mintegy két percig működött. Kiegészítő információkat pedig azt követően tesznek közzé, hogy a hordozórakétát megvizsgálták a NASA és az Orbital ATK szakértői. A kísérletet így is a tervezetthez képest egy órával kellett elhalasztani a teszteredményeket rögzítő számítógép meghibásodása miatt. Korábban a hajtóművet 2015 márciusában tesztelték, ugyancsak sikerrel.

Az Orion első személyzet nélküli próba repülését az SLS segítségével 2018 végére tervezik.

Az Orion az elképzelések szerint a jövőben űrhajósokat szállíthat a Holdra, aszteroidákra, és talán a Marsra is. Embert a vörös bolygóra az amerikai űrkutatási hivatal 2030-as derekán tervez küldeni.