Így még nem pillanthattunk vemhes cápába

vemhes cápa, ultrahang
Vágólapra másolva!
Először végeztek vemhes cápán ultrahang vizsgálatot ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

Alig egy nappal az után, hogy a Discovery csatorna „Cápák hete” című műsorában bemutatták az első szunyókáló cápáról készült videót, újabb lélegzetelállító felvétel került napvilágra a tengeri ragadozókról. Ezúttal egy vemhes cápa „pocakjába” pillanthatunk be.

Amikor a 3,8 méter hosszú, Emily névre keresztelt tigriscápát befogták, az ausztrál University of New England (UNE) kutatói még nem is sejtették, hogy „áldott állapotban” van. Néhány vizsgálat elvégzése után azonban gyanússá vált az állat, így ultrahang vizsgálattal kiderítették, hogy húsz, egyenként 40-45 centiméter testhosszúságú utód növekszik benne. A szakértők szerint a képek alapján az ivadékok néhány hónap múlva jönnek világra.

A mostani volt a világon az első ultrahang vizsgálat, amit cápáknál elvégeztek. Korábban csak úgy tudtak megbizonyosodni egy cápa vemhességéről, ha felnyitották a ragadozót. A vizsgálatok elvégzését követően Emilyt nyomkövetővel látták el annak érdekében, hogy a tudósok részletesebb képet kapjanak a vemhes cápák viselkedéséről. Az így kapott új információkat a faj védelme során lehetne hasznosítani.

A legerősebb marad életben

A tigriscápánál a tojások az anyaállat petevezetékében kelnek ki, és az ivadékok elevenen jönnek a világra. A kifejlődéshez nagyjából 9 hónap kell, hogy elteljen. Az ivadékok száma 10 és 80 között lehet, de legtöbbjük elpusztul, még az anya méhében. A legerősebb ivadékok ugyanis felfalják a gyengébbeket.