Üvöltő hangokat rögzítettek a Jupiternél

Juno
Vágólapra másolva!
Két kísérteties hangfelvételt tettek közzé a NASA kutatói. Mindkettőt a Juno űrszonda készítette, amikor az űreszköz elérte a Jupiter mágneses terét.
Vágólapra másolva!

Már csak órák kérdése és a NASA Juno űrszondája megérkezik a Naprendszer legnagyobb bolygójához a Jupiterhez. Habár a Juno küldetése még csak most fog elkezdődni, máris izgalmas adatokat küldött a földre: kísérteties hangulatot árasztó hangfelvételeket - olvasható a Science Alert weboldalán.

A Juno rádió- és plazmahullám detektora (WAVES) tulajdonképpen két zajt rögzített. Az elsőt az kelti, hogy a szuperszónikus sebességű napszél hirtelen lelassul és felhevül, amikor behatol a Jupiter mágneses mezejébe és ezzel egyfajta lökéshullámot kelt. A napszél töltött részecskék plazmaáramából és mágneses térből áll, melyek egy csillag felső atmoszférájából lökődtek ki.

A második hangfelvételt akkor rögzítette a szonda, amikor az belépett a magnetopauzába, vagyis abba a régióba, ahol egyensúlyban van a napszélből eredő nyomás és a bolygó mágneses tere. A Jupiter mágneses mezője 20 ezerszer erősebb, mint a Földé.

A Juno űrszonda küldetése

A Juno űrszondát a New Frontiers program második küldetésének keretében indították útjára 2011-ben. Ha minden a tervek szerint alakul, július 4-én végre megérkezik a Jupiterhez, és majdnem két éven át fogja tanulmányozni a gázóriást.

A kutatóeszköz többek között mérni fogja az atmoszférában jelenlévő víz és ammónia mennyiségét, valamint kideríti, hogy a bolygónak van-e egyáltalán szilárd magja. Emellett átfogó képet ad majd a légkör mélyebb részeinek globális szerkezetéről és mozgásairól, összetételének változásairól, hőmérsékletéről, a felhők átlátszóságáról és a felhőrendszer dinamikájáról.