Először fedeztek fel jóindulatú pofadaganat nyomát megkövült állati maradványon; egy nemzetközi kutatócsoport egy Erdélyben talált törpe kacsacsőrű dinoszaurusz állkapocscsontjának kövületén talált daganatot.

A hadroszauruszok családjába tartozó Telmatosaurus transsylvanicus állkapocscsontján találták meg a nem rákos eredetű daganatot, mely előfordul az embernél, az emlősöknél és egyes mai hüllőknél, ám korábban sosem tapasztalták állatkövületeken - írták a tudósok a Scinetific Reports című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

Kate Acheson, a Southamptoni Egyetem PhD-hallgatója, a kutatócsoport tagja szerint a Telmatosaurus a kacsacsőrű dinoszauruszok családfájának gyökereinél helyezkedik el, és a felfedezés azt bizonyítja, hogy ez a család hajlamosabb volt a daganatra, mint más dinoszauruszok. A mintegy 69-67 millió évesre becsült kövületet az erdélyi Hátszeg megyei "Dinoszauruszok völgyében" találták, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Az említett dinó fejének rekonstrukciója. A daganat az alsó állkapocs bal oldalán láthatóForrás: Mihai Dumbrav

Nem tudták, miért deformált

"A csontmaradvány már több mint egy évtizeddel ezelőtti megtalálásakor is deformált volt, de eddig nem tudtuk, miért. Az állkapocscsont változását okozó kinövést a svájci SCANCO Medical AG mikro-CT-készülékével vizsgáltattuk meg, hogy ne károsodjon a lelet" - idézte Csiki-Sava Zoltánt, a Bukaresti Egyetem kutatóját, a leletet felfedező kutatócsoport vezetőjét a Science Daily tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A képalkotó eljárás megmutatta, hogy a dinoszaurusznak ameloblasztómája, vagyis jóindulatú, nem rákos daganata volt. A CT-leletek láttán Bruce Rothschild, az Északkelet-ohiói Orvosi Egyetem patológusa szerint a hadroszaurusz pofadaganata arra utal, hogy a korábban véltnél több a közös az emberben és a dinoszauruszokban. Ugyanolyan szövetburjánzásaink vannak" - tette hozzá.