A héten nyitja meg a kapuit az amerikai Kentucky állam északi részén az az életnagyságú Noé bárkája, amelyet egy evolúciót tagadó keresztény mozgalom építetett meg állami támogatással.

A bibliai hajó megépítésének terveit 2010-ben jelentették be. A kritikusok azóta folyamatosan hangoztatják, hogy a látványosság pusztító hatással lesz a helyi tudományos oktatásra és azáltal, hogy Kentucky adókedvezményeket biztosított egy kimondottan keresztény vállalkozásnak, megsértette az amerikai alkotmány azon módosítását, amely az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkezik.

Úgy vélem, hogy ez lesz korunk egyik legnagyszerűbb keresztény vállalkozása" - mondta Ken Ham, a bárkát megépítő Answers in Genesis (Válaszok a Genezisben) nevű amerikai keresztény mozgalom vezetője.

Ham szerint a 155 méter hosszú hajó célja annak bizonyítása, hogy a legendás özönvíz nem mese volt, hanem az emberi történelem része. A keresztény csoport kedden mutatta be a nagyrészt fából készült hajóóriást a média képviselőinek és a projekt több ezer támogatójának. A bárka, amelynek egy bibliai ihletésű skanzen ad otthont, hivatalosan csütörtökön nyitja meg kapuit és Ham becslései szerint az első évben kétmillióan fogják felkeresni a látványosságot a világ minden tájáról.

Bemutatják a bárkát a sajtó munkatársainakForrás: AFP/2016 Getty Images/Aaron P. Bernstein

Még a dinoszauruszok is helyet kaptak a bárkán

A csoport szerint a bárkát bibliai méretei alapján építették meg. A hajó belsejében egy Noé családját bemutató kiállítás és kitömött vagy animatronikus állatokkal, köztük dinoszauruszokkal teli ketrecek várják a látogatókat. A Válaszok a Genezisben szerint ugyanis Isten hatezer évvel ezelőtt teremtett meg mindent - embert, dinoszauruszt -, tehát az őslények még léteztek a nagy özönvíz idején.

A bárka ötlete 2014 elején kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a népszerű amerikai televíziós műsorvezető, a tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó Bill Nye evolúciós vitába keveredett Hammel. A YouTube-ra feltett videót több mint 5,4 milliószor nézték meg.

Nem sokkal a vita után Ham bejelentette, hogy a kentucky-i Williamstown közbenjárásával 62 millió dollárt sikerült összegyűjteni a projektre, és néhány hónappal később megkezdődtek az építési munkálatok. Idén egy szövetségi bíró adókedvezményt ítélt meg a csoportnak. Ham szerint a bárka összköltsége meghaladta a 100 millió dollárt (28,6 milliárd forint).