A Cosmo szerint a klímaváltozás aktiválja a cápákat

cápa
Évente átlagosan 80-100 cápatámadás történik a világtengeren, amelyből 5-10 halálos kimenetelű
Vágólapra másolva!
A népszerű női magazin, a Cosmopolitan amerikai kiadásában megjelent cikk szerint, az előző évhez képest idén történt nagyobb számú cápatámadás hátterében a globális klímaváltozás, illetve a tengervíz emelkedő hőmérséklete állhat.  Ilyen összefüggés azonban nem mutatható ki.
Vágólapra másolva!

Egy kis rémhír anatómia

A Cosmopolitan július elsejei lapszámában megjelent cikk konklúziója szerint a globális felmelegedés állhat az idei évben megugrott cápatámadások hátterében. A cikk alapjául a National Geographic magazin februári kiadásában közzétett tanulmány szolgált, amely tényszerűen megállapította, hogy a nem provokált támadások számát tekintve

a 2015-ös év jelentősen felülmúlta a megelőző évek hasonló adatait.

Évente átlagosan 80-100 cápatámadás történik a világtengeren, amelyből 5-10 halálos kimenetelű Forrás: Elter Tamás

A National Geographic tanulmánya arra is kitért, hogy egyes cápafajok sokkal északabbra vándoroltak tavaly, mint a korábbi években. A Cosomo cikkírója mindebből arra a következtetésre jutott,

hogy a felmelegedő tengervíz okozhatja a cápák megnövekedett aktivitását,

illetve a támadások növekvő számát. Pedig az NG által megszólaltatott szakértő, Frank Schwartz, az University of North Carolina kutatója kifejezetten leszögezte, tévedés az egyre változékonyabb és melegebb időjárás valamint a cápatámadások számának alakulása között összefüggést vonni.

A cápatámadások területi megoszlása a világon, a 2014-es állapot szerint Forrás: International Shark Attack File

A szakértő kifejtette, a cápakutatók között tökéletes az egyetértés abban, hogy a nem provokált agressziók számának emelkedése hátterében

a robbanásszerűen növekvő tömegturizmus, és vízi aktivitások állnak elsősorban,

nem pedig a globális felmelegedés. Az a megalapozatlan vélekedés, miszerint a cápatámadások számának alakulása és a globális felmelegedés között összefüggés áll fenn, igen népszerűvé vált a populáris médiában, azonban a kutatók elvetik ezt a teóriát.

Nem agresszívabbak lesznek, hanem kiterjed az élőhelyük

A globális felmelegedés, illetve a világtenger átlaghőmérsékletének emelkedése ma már cáfolhatatlan ténykérdés. Önmagában azonban a melegedő tengervíz nem fokozza az egyes cápafajok aktivitását, legfeljebb azt eredményezi, hogy kitágulnak elterjedési határaik, és olyan, a tömegturizmussal érintett partszakaszokon is megjelenhetnek, ahol korábban egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán voltak észlelhetők.

A cápatámadások számának változása évtizedes lebontásban. A kék oszlop a vízfelszíni rekreációs elfoglatságot űzők, a vörös a fürdőzőket illetve úszókat, a zöld pedig a búvárokat reprezentálja Forrás: International Shark Attack File

A támadások számának lassú emelkedése azzal hozható összefüggésbe, hogy

az elmúlt két évtizedben csaknem megduplázódott a meleg vizes tengereket felkereső turisták száma

,

és megnőtt a rekreációs vízi tevékenységet folytatók (így különösen a szörfösök, a légzőcsöves illetve légzőkészülékes búvárok) vízben tartózkodási ideje.

Egy szerencsés szörfös, aki túlélte a cápatámadást Forrás: Twitter

Az elmúlt két évtized számait figyelembe véve, a támadások éves átlaga 80-100 eset között mozog, arányait tekintve korántsem követve a tengerpartokon megjelenő tömeg számának növekedését.

A támadási statisztikák nem mutatnak markáns változást

Fontos leszögezni, hogy a 2015-ös év támadási statisztikája nem tekinthető szignifikánsan kiugrónak az elmúlt másfél évtized adatait vizsgálva. A legprecízebb feldolgozás, a Floridai Természettudományi Múzeum által gondozott International Shark Attack File (ISAF) kimutatása szerint 2015-ben összesen 164 cápatámadásról érkezett bejelentés.

A legtöbb sérülés a végtagokon, elsősorban a lábakon éri a cápatámadások áldozatait Forrás: forcesofgeek.com

Az esettanulmányok feldolgozása alapján

ebből 98 tekinthető úgynevezett nem provokált agressziónak.

Nem provokált agressziónak tekintjük azokat a cápatámadásokat, amelyek az adott faj élőhelyén, természetes körülmények között élő emberrel szemben következnek be anélkül, hogy az áldozat magatartása provokálta volna a ragadozót. Összességében ez a legmagasabb szám a 2000. év óta, akkor 88 nem provokált cápatámadást regisztráltak globálisan.

A halálos kimenetelű cápatámadások számában nem mutatkozik emelkedés Forrás: Elter Tamás

A halálos kimenetelű agressziók száma azonban pont a fele a 2000. évben történt haláleseteknek; tavaly összesen 6, 2000-ben pedig 12 cápatámadás végződött halállal. Az áldozatok tevékenység szerinti összetétele sem mutat eltérést a másfél évtizedes átlaghoz képest:

továbbra is a szörfösök alkotják a legnépesebb áldozati csoportot 49 %-al,

második helyen a fürdőzők állnak 42%-al, a harmadik rizikócsoportot pedig a légzőcsöves búvárok alkotják 9%-al. 2015-ben légzőkészülékes búvárt nem ért nem provokált cápatámadás.

A szörfösök alkotják a cápatámadások legnagyobb áldozati csoportját Forrás: Underwater Times

Az esetek földrajzi megoszlása igen nagy szóródást mutat; az összes nem provokált támadás 76,5 %-a Észak-Amerika vizein történt 75 esettel ( ebből 59 az Egyesült Államok felségvizein), a második helyezett Ausztrália 18, Dél-Afrika pedig a harmadik 8 esettel. Ami szokatlannak illetve kivételesnek mondható, hogy a parányi indiai-óceáni Réunion szigetén négy cápatámadás is történt 2015-ben, amelyből kettő végződött halállal.

A legtöbb halálos kimenetelű támadás a nagy fehér számlájára írható Forrás: Elter Tamás

Egy-egy halálos baleset történt Ausztráliában, Új-Kaledóniában, a Hawaii-szigeteken és Egyiptomban.

A cápatámadások egy évre vetített számaiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni,

mint ahogyan azt merészen a Cosmopolitan tette. Nagyobb törvényszerűségek, változások megállapításához lényegesen hosszabb időszak, minimum egy évtized adatainak összehasonlító vizsgálata szükséges.