Újra leopárdokkal népesítik be a Kaukázust

2016.07.16. 13:37

Három, fogságban felnőtt perzsa leopárdot engedtek szabadon a Kaukázus északi, Oroszországhoz tartozó részén, hogy újra meghonosítsák a térségben a ragadozót, amely teljesen eltűnt az elmúlt évtizedekben a vadászat miatt.

Viktoria, Ahun és Killi az első három leopárd, akik a Vlagyimir Putyin orosz elnök által is támogatott visszatelepítési program fontos állomásaként bevethették magukat pénteken a vadonba a Szocsi Nemzeti Parkhoz tartozó területen. A külön e célra tenyésztett vadakat helikopterrel, majd teherautóval szállították leendő lakhelyükre, ahol remélhetőleg új populációt alapíthatnak. 

A Kaukázusból teljesen kihaltak a vadászat miatt a leopárdokForrás: Wikimedia Commons

A 2005-ben indult újrahonosítási projekt részeként 14 perzsa leopárd született egy Szocsi melletti tenyésztőközpontban, amely Iránból és Türkmenisztánból kapott két-két leopárdot. A pénteken kihelyezett leopárdok 2009-ben jöttek világra. A fogságban született állatokat úgy nevelik, hogy hozzászokjanak az erdei élethez.

Szakértők szerint legalább 50 felnőtt leopárdra van szükség egy stabil populáció létrehozásához. A vadonba kihelyezett ragadozók túléléséhez megnövelték a térségben élő zsákmányállatok számát, és intézkedéseket hoztak az orvvadászat ellen.

Természetvédők ezer körülire becsülik a világon jelenleg élő perzsa leopárdok számát. A faj eltűnt Oroszországból, Törökországból és Grúziából a vadászat és a természetes élettér szűkülése (erdőirtás) miatt. A WWF Oroszország felhívta a figyelmet, hogy most is vannak tervek szállodák és sípályák építésére a védett övezetekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK