A halál csókjával jelölik meg a likvidálandó utódokat a hangyák

Az egyik Cardiodactyla nemzetségbe tartozó faj
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál hangyanemzetségnél az idősebb hímek előszeretettel iktatják ki a konkurens fiatal hímeket. A piszkos munkát azonban nem maguk végzik. Speciális váladékkal jelölik meg a nemkívánatos rovarokat, amelyeket azután a dolgozók elpusztítanak.
Vágólapra másolva!

A legtöbb hangyával ellentétben, amelyek rajzáskor találják meg a párjukat, a Cardiocondyla nemzetségbe tartozó hangyák a fészkükben szaporodnak. Amiatt, hogy otthon maradnak, ezeknek a hangyáknak meg kell küzdeniük egymással, hogy szaporodhassanak a királynővel vagy királynőkkel.

Félelmetes rágók

A kutatók már korábban tudták, hogy a Cardiocondyla nemzetség egyes fajai félelmetes rágóikat használva morzsolják szét a fiatal versenytársaik puha testét.

Azt is leírták már, hogy egyesek más felnőtteket kennek be bélváladékukkal,

hogy odacsalják a dolgozó hangyákat, amelyek megölik a megjelölt egyedeket.

A Cardiocondyla halálos csókja Forrás: Sylvia Cremer

A szakemberek azonban eddig még sosem láttak olyat, hogy a felnőtt hímek a bábból frissen kibújt fiatal hangyákat tennének célponttá a „halál csókjával”.

Laboratóriumi megfigyelés

Jürgen Heinze és csoportja a németországi Regensburgi Egyetemről 10 kolóniát gyűjtött be egy Cardiocondyla fajból az ausztráliai Queenslandben. A 10–80 egyedből álló kolóniákat visszavitték a laboratóriumba tanulmányozásra.

Az egyik Cardiodactyla nemzetségbe tartozó faj Forrás: Wikimedia Commons

Minden kolóniában általában egyetlen felnőtt hím volt, valószínűleg azért, mert a többi hímet rögtön kikeléskor elpusztították.

Miután a kutatók 11 fiatal hím szétmarcangolt tetemét is megtalálták a fészkekben,

elkezdték alaposabban megfigyelni a kolóniákat szabad szemmel és videóval is, hogy felderítsék a „bűnösöket”.

Nem minden esetben veszik figyelembe a jelzést

Megfigyelték, hogy a kifejlett hangyák a rágójukba veszik az áldozatokat, majd ürülékkel és a bélből származó más anyagokkal kenik be a fiatalokat. Ez három esetben odavonzotta a dolgozó hangyákat,

amelyek halálra harapták és tépték a bekent egyedeket.

Érdekes módon a negyedik esetben a dolgozók figyelmen kívül hagyták a bekent fiatal hangyát, amelynek így lehetősége nyílt az ellentámadásra, és ő kente be az idősebb vetélytársat. Ennek hatására a dolgozók el is pusztították az idősebb hímet.

Merőben szokatlan a Cardiocondyla nemzetségbeli hangyák viselkedése Forrás: Wikimedia Commons

„Más fajoknál tudjuk, hogy az idősebb hímeknek néha nem sikerül megölniük a versenytársakat, és ilyenkor megdől a hatalmuk” – mondta Heinze. „Nyilvánvaló tehát, hogy a kor itt is fontos tényező.”

A kutatók a felfedezésükről az Entomological Science folyóiratban számoltak be.