A NASA plankton, aeroszol, felhő és óceáni ökoszisztéma (PACE) küldetése az első, amely megpróbál válaszokat adni a klímaváltozásnak az óceánok egészségére gyakorolt hatásairól. Ehhez a küldetés széles spektrumú képalkotó mérőberendezése nyújt segítséget a kutatóknak.

„A PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) az első nagy erőfeszítést jelenti, amelyben igazán kombinálják majd az óceánkutatást az atmoszférakutatással" – mondta Jeremy Werdell, a projekt egyik kutatója. 

Bolygónk utolsó nagy fehér foltja a világóceánForrás: Elter Tamás

„Elmozdulunk attól, hogy csupán látjuk, változik a Föld klímája abba az irányba, hogy jobban megértsük, miért következik be ez a változás"- tette hozzá a kutató.

Széles spektrumú mérőberendezés

A küldetés elsődleges berendezése az úgynevezett óceán-színmérő készülék (Ocean Color Instrument, OCI),

amely az ultraibolya tartománytól egészen a rövidhullámú infravörös tartományig végez méréseket.

Ez a tartomány jóval szélesebb, mint a korábbi műholdas eszközöké (SeaWiFS, MODIS és VIIRS) volt. 

Két erős óceáni áramlás keveri fel a vízben úszó színes tápanyagokat és mikroszkopikus növényeket Argentína partjai mentén. Az algavirágzást bemutató képet a nyári napéjegyenlőség idején készítette a műholdra szerelt MODIS berendezés 2010-benForrás: NASA's Earth Observatory/Norman Kuring, Ocean Color Web

Az OCI precíz mérési értékeket szolgáltat majd az óceán felszínéről, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megfigyeljék a különböző fitoplankton-közösségeket az egész bolygó felszínén.

A fitoplankton összetételét vizsgálják

A fitoplankton (azaz a növényi planktonszervezetek) létfontosságú szerepet játszanak az óceáni ökoszisztémákban. Ez alkotja a tengeri tápláléklánc alapját, és szárazföldi növényekhez hasonlóan,

ezek a szervezetek termelik a földi légkör oxigénjének jelentős részét,

valamint szerepet játszanak a légkör szén-dioxid-szintjének csökkentésében. 

Fotosziuntetizáló növényi fitoplankton egyedek mikroszkopikus képeForrás: Karl Bruun, Nostoca Algae Laboratory/Nikon Small World

A PACE adatai új információkat tárhatnak fel a fitoplankton összetételében bekövetkező változásokról és a potenciálisan káros algavirágzásokról. Az eredmények elemzése az óceánok savasodásának és felmelegedésének okairól is szolgáltathatnak információt.