Tudta, hogy a szexmegvonásba bele lehet halni?

vadászgörény
Vágólapra másolva!
Szerencsére minket, embereket ez a veszély nem fenyeget, a nőstény vadászgörényeket viszont annál inkább.
Vágólapra másolva!

A vadászgörény (Mustela putorius furo) párzási időszaka március–május környékére esik, és ha a nőstény megtermékenyül, körülbelül 41 nap elteltével akár hat kölyköt is a világra hozhat.

Előfordulhat azonban, hogy ha a tüzelő "görénylány" három héten belül nem akad egy „tettre kész" hímre, túltüzel, ez pedig akár az állat pusztulásához vezethet.

De mi az a túltüzelés?

A túltüzelés azért veszélyes, mert a vérben tartósan megnövekszik az ösztrogénszint, emiatt a csontvelő működésében súlyos zavar áll elő. A rosszul funkcionáló csontvelő miatt az állatnál vérszegénység (aplasztikus anémia) lép fel. A legjellemzőbb tünetek ilyenkor az állat szőrének kihullása és a péra – vagyis a nemző szerv külső részének – kifehéredése. Az erősen túltüzelő vadászgörényen ráadásul már az ivartalanítás sem segíthet.

Vadászgörény Forrás: Wikimedia Commons

Az állapot elkerüléséhez nem szükséges a nőstény vadászgörény megtermékenyülése, csupán arra kell törekedni, hogy a párzáson időben túlessen. Ha elkötött hímmel történik a pároztatás, nem születnek kölykök, a nőstény viszont 40 napig álterhes lesz, majd ismét tüzelni fog. A tüzelés elmulasztásának végleges módszere az ivartalanítás.