Téves földrengésriadó okozott pánikot Japánban

mobil okostelefon nézi férfi
French Prime Minister Manuel Valls takes pictures with his mobile phone during the annual Bastille Day military parade in Paris on July 14, 2015. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Kisebb pánikot okozott hétfőn Japánban egy téves mobiltelefonos riasztás arról, hogy egy különösen pusztító, 9,1 erősségű földrengés sújt le Tokióra.
Vágólapra másolva!

A hamis riadót a Japán Meteorológiai Intézet adta ki helyi idő szerint délután 5 órakor, és másodperceken belül vissza is vonta, ám a visszavonás nem jutott el azonnal minden felhasználóhoz, és többen pánikba estek, egyes metró- és vasúti szerelvények rövid időre leálltak.

A téves riasztást a Yurekuru, az egyre népszerűbb földrengés-előrejelző applikáció felhasználói kapták. Az alkalmazás 2011 után vált népszerűvé, amikor egy hasonló erősségű, tenger alatti földrengés 18 ezer ember halálát okozó szökőárt idézett elő, és súlyosan megrongált egy atomerőművet.

Illusztráció Forrás: AFP/Alain Jocard

A meteorológiai intézet vizsgálatot indított a téves riasztás okainak feltárására. Az érintett applikációnak az üzemeltető adatai szerint ötmillió felhasználója van.