Végleg elszenderült a Jáde Nyúl

Jáde Nyúl
A Csang'o-3 kínai Hold-szonda fedélzeti kamerájával készített és a pekingi földi irányítóközpont képernyőjéről levett képen az első kínai holdjáró robot, a Jütu (Jáde Nyúl) a Hold felszínén, a Szivárvány-öbölként ismert térségben 2013. december 15-én
Vágólapra másolva!
31 hónap után „beadta a kulcsot” a Jáde Nyúl – közölte augusztus 3-án a kínai nemzetvédelem tudományos, technikai és ipari főhivatal. A kínai holdjáró vége azonban közel sem jelenti azt, hogy az ázsiai ország ne tervezne több küldetést égi kísérőnkre.
Vágólapra másolva!

Kína 2013 decemberében küldte a Csang'o-3 küldetés keretében a Jáde Nyúl (Jütu) nevű holdjárót bolygónk égi kísérőjére, így az Egyesült Államok és Oroszország után a harmadik nemzet lett, ami sikeresen landolt a Hold felszínén, olvasható a New Scientist magazin weboldalán.

A kutatóeszközt ideiglenesen működésképtelennek nyilvánították 2014 telén, amikor a rendkívüli hideggel és sötétséggel járó holdi éjszaka után egy ideig nem küldött életjelet magáról. Később azonban sikerült visszahozni az „élők sorába”, és 2015 októberében hivatalosan is a legtovább üzemelő holdjáróvá vált.

A Csang'o-3 kínai Hold-szonda fedélzeti kamerájával készített és a pekingi földi irányítóközpont képernyőjéről levett képen az első kínai holdjáró robot, a Jütu (Jáde Nyúl) a Hold felszínén, a Szivárvány-öbölként ismert térségben 2013. december 15-én Forrás: MTI/AP/Hszinhua

A főhivatal szerint a Jáde Nyúl által begyűjtött adatok több mint 100 tudományos publikáció megszületését tették lehetővé, a szerkezet többek között új típusú holdkőzetet is felfedezett.

A rover végleges leállása közel sem jelenti azt, hogy a kínai kutatómunka befejeződne a Holdon. A Csang'o-3 szonda továbbra is működőképes, ráadásul 2017-ben az ázsiai ország egy olyan űreszközt küldene a Holdra, ami kőzetmintákat szállítana a Földre.