Bizarr gömbszerű valamit láttak az ausztrál partoknál

bálna, tetem
Vágólapra másolva!
Szokatlan, idegen lénynek látszó furcsa gömböt láttak a halászok az ausztráliai partok közelében. Mint kiderült, természetesen nem földönkívüli teremtményről van szó, hanem egy különös módon felfúvódott bálnatetemről. 
Vágólapra másolva!

Mark Watkins halász a felfúvódott tetemet a nyugat-ausztráliai Bunbury településtől 50 kilométerrel délnyugatra fedezte fel. Először csak egy átlagos csónaknak vagy ballonnak hitte a furcsa objektumot, amikor azonban közelebb merészkedett, orrát elképesztő bűz csapta meg. Csakhamar kiderült, hogy egy elpusztult bálnára lelt rá, olvasható a Live Science tudományos portál weboldalán.

Azt, hogy milyen fajba tartozott az állat, egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, de a tetem külső jellemzői alapján hosszúszárnyú bálnáról vagy déli simabálnáról lehet szó.

30 évig is eltarthat, mire lebomlik

A partra vetődött bálnák tetemei könnyen problémákat okozhatnak. Amint a belső szervek és a gyomor tartalma kezd lebomlani, gázok szabadulnak fel, amik csapdába esnek az elpusztult bálna testében. A kellőképpen felfúvódott testet elég egy kicsit megbolygatni, és máris robbanhat, belső szervek darabkáival és iszonyatos bűzzel árasztva el a környéket. Andrew David Thaler tengerbiológus szerint, ha egy elpusztult bálna a partra vetődik, a legcélszerűbb megoldás minél előbb ott helyben eltemetni, és hagyni, hogy a föld alatt a tetem lebomoljon.

A tengereken persze ez nem lehetséges, ráadásul a dögevők gyakran nem képesek „lyukat ütni" a bálna vastag bőrén és zsírrétegén. Ilyenkor idővel a cet felfúvódott teste leereszt, és egyben a tengerfenékre süllyed. Egy elmerült bálnatetem valóságos terülj-terülj asztalkám a tengerfenéken élő organizmusok számára. Az elpusztult bálnák maradványainak lebomlása a szakértő szerint akár 30 évet is igénybe vehet.