Négyezer éves sebészkéseket találtak Peruban

ásatás
Apc, 2014. szeptember 20. Egy férfi koponyája és egy lándzsahegy egy 3-5. századból származó sírban a 21-es számú főút új nyomvonalánál végzett régészeti feltáráson, Apc közelében 2014. szeptember 19-én. Az ásatáson Magyarország egyik legnagyobb szarmata települése és temetője került elő. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Négyezer éves "sebészkéseket" tártak fel régészek Peruban, ami igazolja, hogy az ősi perui orvosok sebészi beavatkozásokat végeztek a pácienseken.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai ország középső részén feltárt leleltek szerint a kecsuát beszélő jacsak bennszülöttek gyakorolták az orvoslást. A palakőből készült "sebészkéseket" 16 gyermek és felnőtt mumifikálódott maradványaival együtt találták meg, akiknek teste magzati pózban nyugodott, az Andokban élt törzseinek hitvilágához illően "az újjászületésre készen".

Fejlett orvostudományról árulkodnak a perui leletek (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Komka Péter

Ismerték a koponyalékelést is

Antonio Robles, az Andok északi részén fekvő Huánuco tartomány Churubambában lévő helytörténeti múzeumának kurátora szerint a feltárás igazolja, hogy az ősi peruiak gyakorolták az orvoslást,

ismerték a koponyalékelést és mumifikálást is végeztek,

ami arra utal, hogy tisztában voltak bizonyos orvosi technikákkal.

Robles hangsúlyozta, hogy az elvégzett sebészi beavatkozásokhoz ismerniük kellett az emberi testet, és nemcsak a holtak mumifikálásához szükséges vágásokkal voltak tisztában, hanem a gyógyító technikákkal is.

Más orvosi eszközöket is találtak

A múmiákat Limától több mint 400 kilométerre északra, a Huánuco tartománybeli Papahuasiban, a Huallaga folyó bal partján tárták fel. A régészeti helyszínen kőmozsarakat is találtak, amelyeket gyógyító növények összetöréséhez használhattak, és egyéb orvosi eszközök is előkerültek.

"Nyilvánvaló, hogy a térség lakói között voltak, akik gyógyítottak, ami szokatlan, mivel az emberek zömmel vadászok, földművesek, gyűjtögetők és harcosok voltak. Nagyon érdekes egy olyan falu feltárása, ahol gyógyítottak, megérdemel egy kiterjedt kutatást" - értékelte Robles.

A jacsak törzs létezésének első bizonyítékait 14 éve a japán archeológus, Onuki Josio vezette régészcsapat tárta fel.