Furcsa azonosítatlan objektum a Neptunuszon túl

Neptunusz
A Neptunusz a Naprendszer harmadik legnagyobb tömegű óriásbolygója
Vágólapra másolva!
Titokzatos objektumot fedeztek fel a Naprendszer külső régiójában. Egyelőre semmi érdemlegeset nem tudnak róla mondani a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A Neptunuszon túli objektumot – melyet a Pan-STARRS égboltfelmérési program keretében fedeztek fel - Nikunak keresztelték el a szakemberek.

Rengeteg kisebb égitestet ismernek a tudósok a Naprendszer e részén, az újonnan felfedezett objektum viselkedése azonban furcsának hat, olvasható a Science Alert weboldalán.

Miért furcsa?

A Naprendszer égitesteinek nagy része egy sík közelében, ugyanabban az irányban kering. A Niku pályasíkja azonban 110 fokos szöget zár be a Naprendszer síkjával. Még érdekesebbé teszi a titokzatos égitestet, hogy retrográd a mozgása, vagyis a Naprendszerben lévő legtöbb égitest mozgásával ellentétes irányba kering.

Forrás: Pixabay

Találtak már olyan Neptunuszon túli objektumot, amelynek szintén retrográd keringése van, de a Niku furcsa pályasíkját nézve a kutatók szerint egyértelművé válik, hogy valami nagyon nincs rendben az újonnan felfedezett objektummal.

Egyelőre nincsen rá magyarázat

Az objektum nagyon halovány – 160 ezerszer halványabb a Neptunusznál – ami arra enged következtetni, hogy a Niku nagyon kicsi, mindössze 200 kilométer átmérőjű égitest lehet, írják a New Scientist magazinban.

Hogy az égitest furcsaságait mi okozza, egyelőre nem tudni, a szakértők szerint valaminek a gravitációs ereje befolyásolhatja a mozgását, de az is elképzelhető, hogy korábban egy másik objektummal ütközhetett. A kutatást jelen pillanatban még nem publikálták szaklapban, az eredmények további megerősítésre várnak, az előzetes tanulmány az alábbi oldalon érhető el.