Túl van az első sikeres teszten a világ legnagyobb légi járműve

2016.08.18. 10:36

Végrehajtották az első sikeres tesztet a világ legnagyobb légi járművével Nagy-Britanniában.

Az Airlander 10 nevű hibrid légi jármű, amely leginkább egy léghajóra hasonlít, mintegy 20 percet töltött a levegőben szerdán este a Londontól északra fekvő cardingtoni repülőtéren.

Két hétig is a levegőben lehet

A Hybrid Air Vehicles kis brit cég által kifejlesztett jármű léghajó, helikopter és repülőgép keveréke, 92 méter hosszú, vagyis 8 méterrel hosszabb az eddig a világ legnagyobb légi járművének tartott An-225 orosz repülőgépnél.

Az Airlander a hangárbanForrás: AFP/Adrian Dennis

A gyártó szerint a héliummal töltött léghajó 4900 méteres magasságig tud majd emelkedni, sebessége eléri az óránkénti 150 kilométert, akár 10 tonna terhet is szállíthat, és képes lesz egyfolytában akár két hétig is a levegőben maradni.

A szuperléghajót 2007-ben kezdték kifejleszteni az amerikai hadsereg számára, amely Afganisztán légterében végzett volna megfigyeléseket, de a költségvetési megszorítások miatt a Pentagon kiszállt a projektből. Végül a brit kormány fektetett bő egymilliárd forintnak megfelelő összeget a fejlesztésbe.

Ráadásul környezetbarát is

Történelmi lépésként, "nagy brit innovációként" ünnepelték szerdán a fejlesztők az Airlander első sikeres tesztjét. Szerintük katonai és üzleti felhasználókat is érdekelhet az új típusú légi jármű, mert nincs szüksége kifutópályára és napokon át megszakítás nélkül gyűjthet adatokat és végezhet megfigyelést, olcsón és környezetkímélő módon szállíthat utasokat és teherárut.

A repülő elég furcsán néz ki, de környezetbarát és gazdaságos isForrás: AFP/Adrian Dennis

A gyártó azt reméli, hogy 2021-ig 10 példányt is eladhat a héliummal, tehát nem gyúlékony anyaggal töltött léghajóból. A fejlesztők egy ennél is nagyobb, akár 50 tonna terhet elbíró léghajót szeretnének konstruálni a 2020-as évek elejére.

Légügyi szakértők szerint a műszaki siker ellenére az Airlander 10-nek meg kell küzdenie a léghajókat és a hibrid járműveket övező bizalmatlansággal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK