Egy kis spanyol kiadó szerezte meg az évszázadokkal ezelőtt ismeretlen nyelven vagy kóddal írt kézirat klónozásának jogát. A dokumentum titkát egyelőre senkinek sem sikerült megfejtenie – ezen is változtathat az egyik replika.

Replikák készülnek a rejtélyes dokumentumrólForrás: AFP/Cesar Manso

A Voynich-kézirat egyike a világ legrejtélyesebb dokumentumainak. Az elegáns írást furcsa, növényeket és meztelen nőket ábrázoló képekkel kiegészítő kiadvány megfejtésének komoly tudósok szentelték az életüket. Egyelőre senkinek sem sikerült rájönni a titok nyitjára. A növényeket sosem azonosították, ahogy a csillagászati táblázatokat sem sikerült még értelmezni, és a meztelen nők rejtélyét sem fejtette meg még senki.

A kéziratot ma a Yale Egyetem Beinecke-könyvtárában őrzik, elzártan, csak alkalmanként hozzák elő. Az észak-spanyol Siloe nevű kiadó tíz évig próbálta megszerezni klónozásának jogát, most sikerült.

Már a Voynich érintése is élmény– mondta a The Guardian-nek Juan Jose Garcia az egyik könyvmúzeum legfelső emeletén lévő irodájában Burgos központjában, néhány utcára a város híres gótikus katedrálisától.

Növények díszítik a furcsa nyelven írt szövegetForrás: Wikipedia

Ez egy könyv, amelynek olyan rejtélyes az aurája, hogy amikor először megpillantod, olyan érzelem ragad el, amit nagyon nehéz leírni.”

A Siloe, amely régi kéziratok másolására szakosodott, 898 tökéletes replikát készít majd a Voynich-kéziratból. Ez azt jelenti, hogy

minden folt, lyuk, varrásnál lévő szakadás is pontosan ugyanott lesz, ahol az eredeti pergamenen.

A 898-as szám egyébként nem véletlen. Ez egy úgynevezett palindrom, vagyis elölről olvasva is ugyanannyi, mint visszafelé, amit a 696 példányban készült első kéziratuk kiadásának sikere ihletetett. A Voynichcsal is nagy sikerre számíthatnak, hiszen már most van rá jelentkező. Eddig közel 300-an adták le rendelésüket a kézirat klónjára, amit darabonként hétezer és nyolcezer euró (2,171 ezer és 2, 5 millió forint) között árulnak.

Gyönyörű kézirással írtákForrás: Wikipedia

Raymond Clemens, a Beinecke-könyvtár kurátorának elmondása szerint a Yale azért döntött a másolás mellett, mert így minden érdeklődő láthatja, hiszen ugyanaz lesz, mint az eredeti.

Emellett könyvtárak és múzeumok is kaphatnak belőle, tehát oktatási célokra is lehet használni.

A Voynich-kézirat egyik oldalaForrás: Wikipedia

A kéziratot Wilfrid Voynich régiségkereskedőről nevezték el, aki 1912 körül olasz jezsuitáktól vette a furcsa dokumentumot egy könyvgyűjtemény részeként. Ő is mutatta be először a nagy nyilvánosság előtt. Azóta számtalan teória született arról, ki írhatta, és valójában miről szól, rengetegen próbálták megfejteni a Voynich titkát.

A világ legjobb titkosírás-szakértői is hozzáláttak, például az a William Friedman, aki segített feltörni japán "Purple" rejtjelet a második világháborúban, de mindegyiküknek beletört a bicskája.

Roger Bacon (1214-1294) portréja, Magángyűjtemény, ©Isadora/LeemageForrás: AFP/leemage

Sokáig a 13. századi angol ferences szerzetes Roger Bacon nevéhez kötötték, akit az alkímia és mágia iránti érdeklődése börtönbe juttatott. Ez a verzió viszont megdőlt, amikor a kéziratot szénizotópos vizsgálatnak vetették alá, és kiderült, hogy valamikor 1404 és 1438 között készült.

Amíg egyesek - annak ellenére, hogy később élt, mint amikor a kézirat született - a fiatal Leonardo da Vinci munkáját látják benne, aki kódolt nyelven írt, hogy elkerülje az inkvizíciót, mások bonyolult viccet vagy egy földönkívüli hagyatékát látják benne.

Leonardo de Vinci (1452-1519)Forrás: AFP/Roger Violet

Az egyetlen ember, akinek sikerült valamilyen eredményt elérnie, az Indiana Jones. A kitalált régész már rég rájött, mi az igazság.

Az igazság az, hogy a Beinecke-könyvtár e-mailek ezreit kapja havonta olyan emberektől, akik úgy képzelik, hogy rájöttek a titok nyitjára - mondja Rene Zandbergen űrmérnök, egy ismert blog tulajdonosa, aki többször kikérte már a kéziratot.

A digitális könyvtár olvasóinak több mint 90%-át csak a Voynich-kézirat érdekli - tette hozzá.

A kézirat alig valamivel nagyobb, mint egy puha kötésű könyv, több mint 200 oldalas, és több nagy hajtása is van, mégis időbe telik, amíg a Siloe kész lesz az első klónnal.

Körülbelül 18 hónapra van szükség az aprólékos munkához, amely áprilisban kezdődött azzal, hogy egy fotós részletes képeket készített az eredeti kópiáról.

Mindent aprólékosan rekonstruálnak a replikákonForrás: AFP/Cesar Manso

A Siloe munkásai előbb maketteket készítenek, és csak azután látnak neki a nyomtatott oldalak tökéletes megtervezéséhez.

A papírt is a cég gyártja, hogy már tapintásra is olyan érzetet keltsen, mint a Voynich-kézirat.

Az oldalak összeragasztásánál pedig arra is figyelnek majd, hogy réginek nézzen ki. Az apró hibákhoz különleges eszközöket használnak, erről azonban - üzleti titokra hivatkozva - nem beszélt Garcia, aki szabadidejében maga is próbálkozik a kriptográfiával.

Mi ezt a Voynich-kihívásnak nevezzük – mondta, majd hozzátette, üzleti partnere, a kézirat ismeretlen szerzője akár szadista is lehetett, hiszen mindannyiunkat bebugyolált a rejtélybe.