Egy ruhadarab már biztosan a köztudatban marad a New York-i divathét után is: Jae Rhim Lee az Infinity Burial Suit névre keresztelt kétrészesét ugyanis nem az élőkre, hanem a halottakra tervezte. Az MIT kutatója így akarja fenntarthatóvá tenni a temetkezést.

Sem a hagyományos temetkezés, sem a hamvasztás nem túl szerencsés, legalábbis környezetvédelmi szempontból biztosan nem – ez volt az, ami Jae Rhim Lee MIT-kutatót arra ösztönözte, hogy más megoldást keressen a problémára.  

Az élet része az elmúlás is. A testet leépítő gombák felhasználásával készített öltözet célja a "zöld" temetkezés (A kép illusztráció)Forrás: Alpha Coders

Mivel az emberi testben általában rengeteg, a környezetre káros kémiai anyag található,

temetkezésnél ezek a talajba jutnak, hamvasztásnál pedig a levegőbe.

Az új temetkezési ruha gombák segítségével oldaná meg a helyzetet.

Már rendelni is lehet online

Rhim még 2011-ben, egy TED Talk során vetette fel ötletként, hogy mi lenne, ha a kémiai anyagokkal táplálkozó gombákat valahogy rá tudná venni, hogy lebontsák az emberi testet. Néhány évnyi kutatómunka és fejlesztés után az általa alapított cég, a Coeio valóra váltotta az ötletet – olyannyira, hogy már rendelés is akadt bőven, néhány ruhát pedig már leszállítottak.

A bizarr, testet lebontó gombák felhasználásával készített temetkezési ruhaForrás: Coeio


A jelenlegi verzió olyan biomixet tartalmaz,

amely gombák és különböző mikroorganizmusok segítségével segít lebontani az emberi testet

úgy, hogy közben semlegesíti a káros anyagokat. A ruha ára 1500 dollár – kicsit kevesebbért már házi kedvencének is megrendelhet hasonlót.

Máshogy gondolhatunk a halálra

A Coceio által gyártott ruhákat a New York-i divathéten is megtekintheti bárki Manhattanben, szeptember 8–30-ig. Rhim szeretné, ha a munkájának segítségével máshogy néznénk a halálra.

Nem vagyok egy olyan ember, aki nindzsaként fittyet hány a halálra”

– nyilatkozta a The Creators Projectnek nemrég. „De a munkám olyan perspektívát nyújt, ami miatt kicsit kevésbé félek az egésztől.”

A furcsa textíliából készített temetkezési lepelForrás: Coeio


Bár a furcsa ruhát még senki nem „használta”, az első megrendelője Dennis White volt, aki halálos betegségben szenved, és magának vásárolta a különleges terméket.