Előkerült II. Lajos bajor király utolsó levele. Elolvasása után a történészek arra a következtetésre jutottak, hogy nem lehetett őrült a híres uralkodó.

II. Lajos bajor királyForrás: Wikimedia Commons

Az 1886. június 10-én, egy nappal a trónfosztása után kelt levelet, amelynek létezéséről eddig semmit sem tudott a szélesebb nyilvánosság, Peter Gauleiter ügyvéd, publicista és volt CSU-politikus tárta a nagyközönség elé Hohenschwangauban, a Bajor Királyok Múzeumában egy rendezvényen II. Lajos születésének 171. évfordulója alkalmából.

A dokumentum a Wittelsbach-ház egyik tagjával nyélbe ütött csere útján került alapítványi tulajdonba - írja pénteki számában a Die Welt című lap.

A neuschwansteini kastélyban keletkezett levelet unokafivérének, Lajos Ferdinánd hercegnek írta a tragikus sorsú király. A Bajor Főlevéltár illetékes osztályvezetője, Gerhard Immler szerint minden bizonnyal ez az utolsó levél, amelyet a leváltott uralkodó saját kezűleg küldött el.

Tudta, hogy meg akarják ölni?Forrás: Wikipédia

A Die Welt szerint a dokumentum a király utolsó napjainak átértékelésére ösztönöz. A levélben megfogalmazott panaszok arra utalnak, az uralkodó elméje eléggé tiszta volt ahhoz, hogy felismerje a rá leselkedő veszélyt.

Beszél az ellene szőtt "gyalázatos összeesküvésről" és megnevezi azt is, hogy kit gyanít mögötte.

Az állítólagos betegségéről szóló híresztelésekről azt írja: azokból "egyetlen betű sem igaz". A dokumentum II. Lajos három nappal később bekövetkezett, mindmáig tisztázatlan és számos legendával átszőtt halálát is új megvilágításba helyezheti.