Helyet bérelt az Astrobotic leszállóegységén és időkapszulát küld a Puli a Holdra - a magyar Google Lunar XPRIZE az amerikai csapat segítségével viszi fel a MoM-táblákat kísérőnk felszínére, és a rovernek is lefoglalt hasznosteher-mennyiséget is az utazásra. Az időkapszulákkal mi leszünk a hetedik nemzet, akik az Astrobotic segítségével hagyják ott nyomukat a Holdon.

Az Astrobotic csapatában hetedik nemzetként Magyarország is otthagyhatja végre nyomát a Holdon: a Puli Space Technologies időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal kísérőnkre - jelentette be a két team elnöke, dr. Tibor Pacher és John Thornton a ma esti, Tel-Avivban megrendezett Google Lunar XPRIZE Summiton. Ez még azonban nem minden: az időkapszulán kívül a Puli a rovernek is foglalt hasznosteher-helyet, így egy hatalmas lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy tudományos eszközünk is eljusson a Holdra.

A Puli hatalmas lépést tett a Hold feléForrás: Puli Space Technologies

A Memory of Mankind on the Moon (MoM a Holdon, az emberiség emlékezete) kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomnak majd olyan kicsiben, hogy 10-szeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben. A MoM-kerámiatáblák már vannak az osztrák Hallstatt sóbányáiban is, a mostani, hat különleges tábla a MoM és a Puli együttműködésében készül el. 

John Thornton és dr. Pacher Tibor a Tel Avivban megrendezett találkozónForrás: Puli Space Technologies

Azzal, hogy a Puli aláírta ezt a hasznosteher-megállapodást, olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán HAKUTO vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. Az időkapszula mindenképpen megy majd kísérőnkre, a szerződéssel pedig a Puli biztosított magának a rovernek is egy opcionális helyet a leszállóegységen.

A Puli egyelőre az Astrobotic csapathoz kéredzkedik be, hogy eljusson a HoldigForrás: Puli Space Tech

"Az, hogy az Astrobotickal mehetünk a Holdra, egy olyan különleges lehetőség, amivel kis csapatunk egy újabb kivételes lépést tehet a magyar tudományos és technológiai teljesítmények útján" - mondta egy sajtóközleményben dr. Pacher Tibor, a Puli atyja. "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi misszión, úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok az egész világon megállják a helyüket."

"Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Pulit is a fedélzeten üdvözölhetjük" - mondta el a közleményben John Thorton, az Astrobotic elnöke. "Ezzel a megállapodással az utazásunk megtriplázza a Holdra jutott nemzetek számát, így tényleg egy történelmi törekvésről beszélhetünk."