A floridai Cape Canaveral Kennedy űrközpontjából helyi idő szerint csütörtök este útjára bocsátották az amerikai űrhivatal OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját.

Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata lesz. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe.

Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához.

A Bennu kisbolygó felszíne fölött, már kinyújtott mintavevő karral repülő OSIRIS-REx űrszonda (illusztráció)Forrás: Dante Lauretta

A csütörtökön felbocsátott űrszonda a számítások szerint két esztendőn keresztül "utazik" majd, mire a Bennuhoz ér, két éven át kering körülötte, és a tervek szerint 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz majd, amelyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz majd meg.

A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.

Csütörtök este szép, tiszta idő volt Floridában, ezért már a felbocsátás első kísérlete sikeres volt. Ha nem lett volna az, akkor csupán 34 nap múltán lehetett volna ismét próbálkozni az indítással.
Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen egy Atlas V hordozórakétával levegőbe emelkedik a NASA OSIRIS-Rex aszteroidakutató űrszondája az amerikai légierő támaszpontján, a floridai Cape CanaveralbenForrás: MTI/EPA/NASA/Joel Kowsky

A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.