A Hubble belepillantott a vihar belsejébe

2016.09.10. 10:40

A Hubble űrteleszkóp ragyogó gáz- és porfelhőörvényt örökített meg a Tejútrendszer egyik szomszédos galaxisában, a Nagy Magellán-felhőben.

Viharos csillagszél

Ez a viharos jelenet a 150 fényévnyi átmérőjű HII régióban lévő N159 „csillagkeltetőt" mutatja be. Az N159 számos forró, fiatal csillagot tartalmaz. Ezek a csillagok intenzív ultraibolya fényt bocsátanak ki, s ez ragyogásra készteti a közeli hidrogéngázt és a viharos csillagszeleket, amelyek fodrokat, íveket és szálakat formáznak a környező anyagból, olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) közleményében.

Vihar a Nagy Magellán-felhőbenForrás: ESA/Hubble & NASA


E kozmikus felhő szívében helyezkedik el a Pillangó-köd (Papillon Nebula).

(Több kozmikus objektumot is neveznek Pillangó-ködnek, ez a kevésbé híresek közé tartozik.) Erről a kis, sűrű objektumról úgy vélik, hogy szoros kapcsolatban áll a masszív csillagképződés korai stádiumaival.

Csillagok bölcsője

Az N159 több mint 160 000 fényév távolságra van tőlünk. Pont délre helyezkedik el a Tarantula-ködtől (heic1402), amely egy másik masszív csillagképző komplex a Nagy Magellán-ködben.

A Pillangó-köd (Papillon Nebula) képeForrás: M. Heydari-Malayeri (Paris Observatory) and NASA/ESA


A mostani kép a Hubble fejlett kutatókamerájából (Advanced Camera for Surveys) származik. A területről korábban már készített képet a Hubble 2. számú nagylátószögű planetáris kamerája (Wide Field Planetary Camera 2), amely első ízben tette jól láthatóvá a Pillangó-ködöt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK