Először rögzítették delfinek "beszélgetését"

delfin
Palackorrú delfin
Vágólapra másolva!
Orosz kutatók először rögzítették, ahogyan két delfin „beszélget" egymással. A tudósok egy olyan speciális, víz alatti mikrofont fejlesztettek ki, amely különbséget tudott tenni a tengeri emlősök különböző hangjai között.
Vágólapra másolva!

A szakemberek már évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy a delfinek fejlett kommunikációs képességekkel rendelkeznek és jól elkülöníthető kattogó és fütyülő hangokkal adják a másik tudtára, hogy éppen milyen hangulatban vannak.

Ezúttal azonban egy egészen egyedi dolgot sikerült kimutatni: a delfinek a kiadott pulzáló hangok hangerejének és frekvenciájának változtatásával alkotnak egyedi „szavakat", amiket aztán mondatokká fűznek – akárcsak mi, emberek.

A delfinnyelv hasonlít az emberi nyelvhez

Az orosz kutatók két palackorrú delfin (Tursiops truncatus), Yasha és Yana „beszélgetését" vették fel. Az eredmény egészen elképesztő volt: amíg az egyik példány „beszélt" – vagyis a variált hangokat „mondatokká" fűzte össze – a másik türelmesen hallgatott, az állatok nem szakították félbe egymást. Amint az egyik emlős végzett a „mondandójával", a másik válaszolt neki.

– mondta a Telegraph weboldalának dr. Vjacseszláv Rijabov, a Mathematics and Physics című szakfolyóiratban megjelent publikáció vezető szerzője. A szakértő hozzátette: a delfinek által produkált pulzáló hangok tulajdonságaikban annyira különböztek egymástól, hogy a delfinek nyelvében külön szavaknak vagy fonémáknak feleltethetők meg.

Palackorrú delfin Forrás: Wikimedia Commons

„A kísérletben szereplő pulzáló hangok vizsgálata során azt tapasztaltuk, hogy a delfinek felváltva alkottak >>mondatokat<< és nem szakították félbe egymást. Úgy hisszük tehát, hogy az állatok végighallgatták a másik pulzáló hangjait, mielőtt megalkották volna a sajátjukat" – mondta Rijabov, aki szerint az eredmények jól mutatják, hogy a delfinek magas intelligenciával és öntudattal rendelkező lények, nyelvük pedig látszólag egy fejlett beszélt nyelv jellegzetességeit mutatja.

Hogyan tudnánk felvenni velük a kapcsolatot?

A kutatók azt találták, hogy Yasha és Yana maximum öt „szóból" álló „mondatok" megalkotására volt képes, ezek jelentését azonban a tudósoknak idáig nem sikerült megfejtenie.

Dr. Rijabov szerint viszont most már tudjuk, hogy az állatok „delfinnyelven" kommunikálnak egymással, a kutatások következő iránya pedig az lesz, hogy megtudjuk, miként vehetjük fel a kapcsolatot ezekkel az értelmes lényekkel.