Jegesmedvék ejtették túszul az orosz kutatókat

jegesmedve
Jegesmedve (Ursus maritimus) ugrik egy úszó jégtáblára
Vágólapra másolva!
Egy csapatnyi „bosszús" jegesmedve ejtett csapdába öt orosz tudóst a Kara-tengeren fekvő Trojnoj szigeten.
Vágólapra másolva!

Az orosz TASS hírügynökség információi szerint a meteorológiai állomás öt munkatársa azóta van csapdahelyzetben, mióta kifogytak a fáklyákból, így nincs mivel elrémíteniük a ragadozókat. A jegesmedvék múlt hónapban érkeztek a környékre, egy példány közvetlenül az állomás ablaka előtt vert tanyát.

„A személyzetnek azt javasoltuk, hogy legyenek rendkívül óvatosak, csak a legvégső esetben hagyják el az állomást és a lehetőségekhez mérten helyben folytassák a meteorológiai megfigyeléseket" – mondta Vaszilij Sevcsenko, az állomást üzemeltető ügynökség igazgatója.

Forrás: Biosphoto/© Patrick Kientz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Patrick Kientz

Sevcsenko elmondta, hogy több hajónak is utasításba adták, hogy vigyenek ellátmányt – többek között fáklyákat - a kutatóknak. Kutyák is érkeznek majd, az egyik ebet ugyanis megölték a jegesmedvék. Szerencsére egy hajó a közelben tartózkodik, így akár egy hónapon belül befuthat a segítség.

„Október végén, november elején a part menti vizek be fognak fagyni, és a jegesmedvék - élelemszerzés céljából - várhatóan elhagyják a szigetet" – mondta Sevcsenko, aki a körülmények ellenére igyekszik optimista maradni. „Korábban is történt már hasonló eset" – tette hozzá.