Formálódik a nagy galaktikus térkép

Tejútrendszer
A Gaia űrtávcső az európai űrkutatás zászlóshajója, amelynek már eddig is dok fontos felfedezést köszönhetünk
Vágólapra másolva!
Egymilliárd csillagról készítenek háromdimenziós térképet az Európai Űrügynökség tudósai a Gaia űrtávcső adatai alapján. Az előzetes eredményeket szerdán hozták nyilvánosságra a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A Gaia műhold az ESA projektje, 2013-ban küldték fel a világűrbe, és 2014 óta végez tudományos munkát. A szonda a Nap–Föld-rendszer gravitációsan stabil L2 Lagrange-pontjában dolgozik, 1,5 millió kilométerre a Földtől. A legnagyobb digitális fényképezőgépet vitte magával az űrbe, közel egymilliárd pixel képfeldolgozással, ezzel fotózza most a Tejútrendszer csillagait, amelyek pozíciói így nagy pontossággal meghatározhatóvá válnak.

A Gaia első térképe, amely még 2015-ben készült el az addig gyűjtött adatok alapján Forrás:ESA/Gaia/DPAC

Az űreszköz most túljutott ötéves küldetésének felén, ez alatt az idő alatt pedig műszereivel egymilliárd csillag helyzetét és fényességét vizsgálta, írja az ABC News. Ezekről a csillagokról most egy katalógus készült, melyet szerdán hoztak nyilvánosságra a kutatók.

Az egymilliárd csillag a Tejút feltételezett csillagpopulációjának mindössze egy százalékát teszi ki, ezek elszórva helyezkednek el a 100 ezer fényév átmérőjű galaxisban.

A felfedezéssel kapcsolatos munkák minden bizonnyal jó ideig lefoglalják majd a csillagászokat, mondta Francois Mignard, a Gaia kutatócsapatának egyik tagja.

Forradalmasítani fogja mindazt, amit a csillagokról tudunk

A Gaia feladata, hogy feltérképezze a Tejútrendszer csillagainak helyzetét, erre pedig számos eszköze akad. Nem csupán a fénylő égitestek pozícióját képes megmutatni, hanem azt is, hogy milyen mozgást végeznek. Ez az az információ, ami lehetővé teszi, hogy a kutatók kiszámítsák az adott csillag távolságát a Földtől, magyarázta Mignard.

Az új katalógusban kétmillió csillag mozgásáról és távolságáról már pontos adatok állnak rendelkezésre. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, 2017 végén egymilliárd csillagról lesznek ilyen jellegű információink.

Gaia Forrás: ESA

Emellett több tízezer, eddig felfedezetlen objektum megtalálására nyílhat lehetőség – köztük közeli bolygókéra, szupernóva robbanásokéra és olyan aszteroidákéra, amik egy napon akár szülőbolygónkat is veszélyeztethetik. Számos olyan csillag a tudósok látókörébe kerül, amelyek egykor másik, a miénkénél jóval kisebb csillagvárosok tagjai voltak, ám mára galaxisunk magába olvasztotta őket. Ezek tanulmányozásával a Tejút korai időszakáról és fejlődéséről nyerhetünk képet.

Ezen túl az asztrofizikusok azt is remélik, hogy az eredmények alapján többet megtudhatnak a titokzatos sötét anyag eloszlásáról és olyan kísérleteket dolgozhatnak ki, amelyekkel tesztelhetnék Albert Einstein relativitáselméletét. „A Gaia forradalmasítani fogja mindazt, amit a csillagokról és galaxisokról tudunk" – összegezte a várható eredményeket David Hogg, a New York-i Egyetem kutatója a Nature magazinnak.