Emberi vér festette vörösre az Amazonast 35 évvel ezelőtt, 1981. szeptember 19-ének hajnalán Obidosnál. A leghíresebb latin-amerikai hajótörésben több mint háromszáz embert nyelt el a folyó. Másnap fejek, lábak, karok kerültek elő, de valaki még darabokban sem. Máig rejtély övezi Brazília legnagyobb vízi tragédiáját, amit a helyiek csak úgy neveznek: "az Amazonas apokalipszisa".

Máig rejtély övezi a tömeges halálesetetForrás: Dreamstime

Sötét volt már, amikor a Sobral Santos 2 befutott Obidos kikötőjébe szeptember 18-án, éjjel. Akkoriban három kirándulóhajó közlekedett hetente Santarem és Manaus között, de ezen a napon csak ez az egy járt. Mivel a háromból kettő lerobbant, a Sobral Santos 2 kapitányának kellett a többi hajó utasait és rakományát felvennie. Több mint 500 ember zsúfolódott össze egy helyen.

Csak a sikolyok és a vaksötét

A harmincas éveiben járó Rosalinda Colares négy gyerekével együtt lépett a fedélzetre Santaremben. A gyerekek kicsik voltak még: a legkisebb kettő, a legnagyobb hétéves. Amikor az anyjuk rájött, mennyien vannak, elfogta a rettegés, de mire eldöntötte, hogy leszállna, késő volt. A hajó kifutott a kikötőből, és elindult Manaus felé. Rosalinda egész este nem tudta lehunyni a szemét. Akkor is aggódva hánykolódott, amikor a kikötőbe értek. Ébren volt.

Az első jel, ami egyértelművé tette, hogy nagy a baj, a csörömpölő üvegek hangja volt”– mondta a túlélő asszony a vízi rejtélyek után kutató Jeremy Wade extrém horgásznak a River Monster című dokumentumfilm-sorozatban.

Amikor az üvegekkel teli ládák után a rakomány többi része is felborult, Rosalinda leugrott a függőágyról. Egyenesen a vízben landolt.

Ez volt az a pillanat, amikor a Sobral Santos 2 dőlni kezdett.

Az asszony elmerült az Amazonas vizében. Próbált a fény felé úszni, de a lába beakadt valamibe. Egy ideig rángatta, majd sikerült kiszabadítania. Mikor kihúzta, a tárgy felsértette, vérzett. Úgy emlékezett, már alig bírta, amikor végre elérte a víz felszínét, és nagy levegőt vett. Az egyik fia mellette bukkant elő, odaúszott hozzá, és a nyaka köré fonta a karját.

Találtunk egy nagyobb fából készült darabot, abba kapaszkodtunk bele”

– emlékezett vissza az asszony, aki hirtelen a nyílt vízen találta magát. A hajó már a lába alatt volt, percek alatt elsüllyedt. Az az utas, aki bezárta magát valamelyik helyiségbe, hogy ne érje el a víz, már nem tudott kiszabadulni. Megfulladt. Azokra, akiket "elengedett a hajó", ennél rettenetesebb halál várt.

Obidos kikötője hajnalra megtelt vérző utasokkal. A rettegő emberek felkavarták a vizet, ami felkeltette "valami" figyelmét. Azt már egy másik túlélő mesélte, hogy egy hatalmas lény suhant el a víz alatt.

Sötét volt, semmit sem lehetett látni, csak a sikolyokat hallottuk”– mondta Rosalinda.

Egy idő után már azt sem. A vízben kapálózó, küzdő emberek mind eltűntek a folyóban, mert egymás után lehúzta őket valami. A sikolyok ereje gyengült, míg végül megszűnt, és síri csönd ereszkedett az Amazonasra.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Rosalindának, aki még mindig vérzett, szerencséje volt. Őt nem kapta el az a valami. Azt nem árulta el, hogyan úszta meg, de feltehetően az történt, hogy a fiával együtt valahogy felült a nagy raklapdarabra, így a víz felszínén várhatta meg a mentőhajót. A kórházban találkozott a másik két gyerekével, de a legkisebb fiát sehol sem találta.

Megcsonkított emberi testek

Reggel, az első sokk után, a brazilok nekiláttak az Amazonas átkutatásának.

Lábak, karok, fejek, megcsonkított testek kerültek elő a vízből.

Rosalinda kisfiát is megtalálták, Rui André Cordeiro Colares holttestét délután húzták ki az Amazonasból. Amíg azt próbálták kitalálni, melyik testrész kihez tartozhatott, arra is keresték a választ, hogyan történhetett ilyen tragédia.

Kiderült, hogy a Sobral Santos 2 egy kivilágítatlan dokknak ütközött, ezért borult az oldalára. Mivel 1981-ben még nem ismerték a DNS-vizsgálatot, a testeket, amelyek teljesen összeroncsolódtak, vagy a testrészeket, amelyeken nem volt valamilyen jellegzetesség, nem tudták azonosítani. A maradványokat egy nagy sírban temették el.

A mai napig nem tudni, pontosan hány halálos áldozata volt a tragédiának, pedig Brazíliában mindössze tíz évig kell titkosítani az iratokat, mégis titkolóznak a brazilok. A korabeli sajtó háromszáz ember eltűnéséről írt.

Százhetvennyolc embert sikerült megmentenünk, vagy maga úszott biztonságos helyre”– közölte Elio Palhares százados az AP hírügynökséggel, és azt is hozzátette, egy nap alatt mindössze négy holttest került elő. Akkor élt bennük a remény, hogy lehetnek még túlélők. A tragédia okát is egyértelműen megfogalmazta:

A Sobral Santos valószínűleg túlterhelt volt. Ez nem újdonság. Mindent szállított, amire csak gondolni lehet: sört, oxigéntartályokat, gyümölcsökkel és zöldségekkel telerakott ládákat.”Ezután már csak azt kellett kideríteniük, mi okozhatta háromszáz ember rejtélyes eltűnését. Volt olyan, aki megfulladt, de vajon mi húzta le a többieket a víz alá? A kérdés 35 év elteltével is foglalkoztatja a kutatókat.

Mi lehetett az a „valami”?

Ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre: mi lehet felelős ennyi ember eltűnéséért, számításba kell vennünk, milyen ragadozókat rejt a Latin-Amerikát szinte kettészelő Amazonas mélye. Ugyanakkor a „gyilkossági ügyet” nem csak azért nehéz megoldani, mert 35 év távlatából ki kellene találnunk, milyen állat hagyott leharapott karokat maga után, hanem azért is, mert a világ leghosszabb folyójának gazdag élővilágában elég sok a gyanúsított.

Ráadásul a helyzetet nehezíti, hogy ebben az időben

a közeli halpiac ezen a részen öntötte a halhulladékot az Amazonasba.

Ezzel gyakorlatilag vadászterületté változtatta a kikötőt, mégpedig éppen ott, ahol a Sobral Santos 2 elsüllyedt a habokban.

Csoportban az erő

Potenciális gyilkosaink közül az első gyanúsított Kolumbiától Argentínáig szedi áldozatait.

„A leggyakoribb faj egyben a legfélelmetesebb is: a vöröshasú pirája. Nem nagyobb, mint egy férfitenyér. Veszélyességük nem méretükben, hanem számukban rejlik.

A piráják akár száz főt is elérő rajokban járnak, és amikor zsákmányra lelnek, egyszerre rohamozzák meg.

E minden alkalmat megragadó vadászok bármire rávetik magukat, ami úszni próbál, vagy a vízbe esik” – olvasható a National Geographicban

A vöröshasú pirája félelmetes gyilkosForrás: Biosphoto/© Sylvain Cordier / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Sylvain Cordier

Ez a faj mérföldekről megérzi, hogy a vérző áldozat kapálózik a vízben. Villámgyorsan odaúszik, és társaival együtt

egy szempillantás alatt, szőröstől-bőröstől végez vele.

Mindez jó alibit szolgáltat az állatnak arra, miért nem lehetett „ő” a gyilkos. A pirája nem hagyott volna nyomokat a mészárlás után, emellett, a tudományos lap szerint, nem fanyalodik emberhúsra.

Borotvaéles fogaikkal képesek leharapni egy ujjat, de emberevő mivoltuk csak legenda. Ezek a ragadozók magokat is esznek, de dögöket is elfogyasztanak. Így aztán a vízbe fulladó ember is hasonló sorsra juthat, élő embert azonban a piráják még sosem öltek”– olvasható a National Geographicban.

Ha nem ez a kisebb, csoportban gyilkoló hal, akkor mi végezhetett több száz emberrel? Ha eltekintünk az olyan abszurd megoldásoktól, mint amit egy ember állított Wade filmjében, hogy az úgynevezett „botók” tették, vagyis a vízi delfinek, arra a következtetésre juthatunk, hogy talán a második gyanúsított volt az.

Elektromos sokk érte az utasokat?

Az Amazonasban él egy sugarasúszójú hal, amely elektromos áramütéssel öl. Testhossza elérheti a két és fél métert, súlya akár 20 kg is lehet. A faj szerepel a Természetvédelmi Világörökség vörös listáján, de ami ennél érdekesebb, az az, hogy ez az állat akár 500 voltot is képes "előállítani", és a vízfelszín közelében lesi áldozatát.

Korábban írtunk egy felvételről, amelyen egy elektromos angolna támadását lehetett látni. A videó rögzítette, amint az állat nagyfeszültségű elektromos sortűzzel 3-4 milliszekundum alatt megbénította áldozatát. Mivel a bénultság ideiglenes, a ragadozónak csak kevés ideje volt, hogy elfogja a zsákmányt, ellenkező esetben az mozgásképességét visszanyerve elúszott volna."

Elektromos angolna (Electrophorus electricus) lakomázott a Sobral Santos 2 utasaiból?Forrás: Biosphoto/© Norbert Wu / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - « Model Release » indisponible - Vente/Norbert Wu

Vajon képes-e egy két és fél méteres elektromos angolna elfogni a Sobral Santos 2 Amazonasba esett utasait, és elég nagy-e ahhoz, hogy "hatalmas valami"-ként emlékezzen rá az egyik túlélő? Talán tévedett az illető, és nem is hal volt, hanem hüllő.

Ez az állat is megtámadja az embert

A harmadik gyanúsított is megnő két és fél méteresre, csak kicsit nehezebb, mint az elektromos angolna. Egy kifejlett példány akár 58 kg-t is nyomhat, és igen sok él belőle az Amazonas mentén.

A pápaszemes kajmán magányosan vadászik a vízben, és többnyire halakkal táplálkozik, de nem mindig.

Jeremy Wade elmesélt egy történet: egy férfi disznót etetett, amire egy méretes kajmán is szemet vetett. A férfi nem engedte, hogy a disznót elvigye a ragadozó, még akkor sem, amikor a kajmán megharapta. Bár az ember nem úszta meg sértetlenül, a küzdelem végén az állat vesztett.

A pápaszemes kajmánnak rövidebb az orra, mint a többi krokodilnakForrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain

Ez a vidék nem az, ahol tobzódnak a kajmánok, szerintem ezek az állatok nem lehetnek gyanúsítottak”– mondta a két évvel ezelőtt forgatott dokumentumfilmben egy tudós.

Teljes erőből megrántotta az édesvízi nyomozó karját

Azt viszont, hogy a következő állat gyanús, már senki sem vitatja. Az Amazonasban él ez a hatalmas hal, amelynek a súlya, a kajmánt is túlszárnyalva, akár a 75 kg-ot is elérheti.

A pirara, vagyis a vörösfarkú harcsa elterjedt faj a folyóban. Általában 110 centiméter hosszú, de előfordul, hogy nagyobbra is megnő ez a mindenevő, amely nem válogat: halakat, rovarokat, gyümölcsöket is eszik. De vajon egy embert is lehúz a víz alá?

Jeremy Wade éjszakai horgászásra indult, hogy kiderítse, igaz-e, amit a brazilok állítottak, miszerint sok a harcsatámadás. Azt mondták,

a horgászok kedvenc hala egyre gyakrabban visszavág az embernek.

Az édesvízi nyomozónak szerencséje volt. Egy hatalmas pirara akadt a horgára.

Wade csak akkor jött rá, mennyire erős ez az állat, amikor a hal teljes erőből megrántotta a karját. Nem esett kétségbe, és a vízbe sem, legyőzte a ragadozót.

A pirara, vagyis a vörösfarkú harcsa lerántja az embert a víz aládreamstime

A vörösfarkú harcsa tehát le tud rántani egy embert az Amazonas mélyére, de vajon hány egyed kell ahhoz, hogy emberek százainak sikolya örökre elnémuljon? Valójában a kérdés az, tud-e ennyit enni ez a magányos vadász, vagy esetleg az ötödik gyanúsított a gyilkos.

A hatalmas, magányos gyilkos

Megfagy a vér a brazilok ereiben, amikor meglátják ezt az állatot az Amazonas folyón, ahol csak átutazó. Jellegzetes hátuszonya kiemelkedik a vízből. Nem csak Obidosnál, az Amazonas torkolatától 3200 kilométerre, Nyugat-Peruban is látták már.

A bikacápák általában a világtengerek meleg, parti vizeit lakják, beleértve a dél-amerikai partokat is. Ellentétben azonban más cápafajokkal, ezek édesvízben is képesek fennmaradni”– olvasható a National Geographic oldalán.

Az Amazonason nincs vetélytársa ennek az állatnak, amely akár három és fél méteresre és 220 kilogrammosra is megnőhet.

Vajon egy bikacápa támadta meg az embereket a vízben, ez volt az a nagy állat, amiről az egyik túlélő mesélt? Lehetséges, bár Wade szerint ritkán úszik fel a folyón, ezért kihúzta a gyanúsítottak listájáról, mégsem zárhatjuk ki ezt a megoldást.

Mivel sohasem vizsgálták meg az emberi maradványokat, nem tudni, milyen foglenyomatot hagyott az állat, de talán a bikacápa felelős a mészárlásért. Ez a hal nem mindig "szőröstől-bőröstől" eszi meg az áldozatát, előfordul, hogy csak beleharap, tehát hagyhat leharapott végtagokat támadás után. Ugyanakkor a helyzet nem egyértelmű, hiszen egyetlen cápa sem ehet ennyit, vagy több cápa felelős a vérontásért, vagy több ragadozófaj együtt. Az édesvízi nyomozó is erre a következtetésre jutott. 

A sós vízben élő bikacápa felúszik az édesvizű AmazonasonForrás: Image Source/K2/Ken Kiefer 2

Harmincöt évvel ezelőtt, amikor Obidos kikötőjében emberi vér festette vörösre az Amazonast, Rosalinda Colares a vérfagyasztó sikolyokat hallgatta a sötétben. Alighanem sosem felejti el a hangokat, és sohasem fogja már megtudni az igazságot, mi gyilkolta meg társait azon a rettenetes éjszakán. A Sobral Santos 2 titka utáni nyomozásban ugyanis minden feltételezés, hiszen a bizonyítékok elsüllyedtek a múlt rejtélyes homályában.