A sör valóban oldja a szociális gátlásokat

München, 2016. szeptember 12. Matthias Völkl német pincér 29 darab sörös korsóval a kezében a müncheni Hofbräuhaus vendéglőben 2016. szeptember 12-én. Völkl, aki két korsóval döntötte meg az eddigi rekordot, teljesítményével bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe. (MTI/EPA/Andreas Gebert)
Vágólapra másolva!
Svájci kutatók tudományosan is megerősítették azt, amit a legtöbben már amúgy is tudtunk: már egyetlen pohár sör elfogyasztása is oldja a szociális gátlásokat.
Vágólapra másolva!

A bázeli Egyetemi Kórház orvosai, megvizsgálták, hogy milyen hatással van az alkoholtartalmú és az alkoholmentes sör fogyasztása az emberekre. A vizsgálatba 30-30 egészséges férfit és nőt vontak be.

A résztvevőkkel különféle feladatokat végeztettek, többek közt arcfelismerési tesztet, empátiás tesztet és szexuális izgalmi tesztet.

Először vizsgálták tudományosan a jelenséget Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

Tudományosan nem vizsgálták még

„Noha sok ember iszik sört és ismeri a hatásait a saját személyes tapasztalatai révén, meglepően kevés tudományos adatot gyűjtöttek össze a sörnek az érzelmi társas információ feldolgozására gyakorolt hatásáról" – mondta Matthias Liechti professzor, a kutatások vezetője.

Olyan csoportban, ahol alkoholos sört fogyasztanak, megnövekszik az a késztetés, hogy az emberek együtt legyenek másokkal egy vidám, beszédes és nyitott környezetben.

A hatás különösen kifejezett a nehezebben feloldódni képes nők esetében.

Azon kívül, hogy a résztvevők számára meggyorsítja a vidám arcok felismerését, a sör megnövelte az önkéntesek érzelmi empátiáját, különösen azoknál, akiknél ez kezdetben alacsonyabb szinten volt.

Tolerálhatóvá teszi a szexuális témákat

A résztvevőknek nyíltan szexuális tartalmú képeket is mutattak.

Alkoholmentes sör fogyasztása után az önkéntesek kevésbé kellemeseknek értékelték ezeket, mint a semleges képeket, ezzel szemben az alkoholos sört fogyasztók kellemesebbeknek értékelték az ilyen tartalmú képeket.

Egy sör már sör - akár már ennyitől is oldódnak a gátlások Forrás: MTI/EPA/DPA/Andreas Gebert

Ez a hatás kifejezettebb volt a nőknél, de a kutatók azt tapasztalták, hogy a sör valójában nem növeli a nemi vágyat.

Wim van den Brink az Amsterdami Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy az érdekes tanulmány megerősítette azt az általános bölcsességet, hogy az alkohol „szociális kenőanyag", azaz oldja a társasági gátlásokat. Persze ez csak a mértékkel való italfogyasztásra igaz.

A kutatást az Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium éves gyűlésén mutatták be Bécsben, és megjelenik a Psychopharmacology folyóiratban is.