Kína beismerte: elvesztette az uralmat első űrállomása felett, amely jelenleg céltalanul sodródik az űrben, és a Földre fog zuhanni.

A kínai űrprogram egyik vezető tisztségviselője egy nemrégiben megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Tienkung–1 (magyarul: Mennyei Palota) kísérleti űrállomás 2017-ben várhatón lezuhan a földre, írta a Xinhua hírügynökség. Hozzátette: az űrállomás még egészben van, és nagyjából 370 kilométeres magasságban kering.

Számításaink alapján az űrállomás nagy része a zuhanás során elég majd a légkörben” – mondta Wu Ping, a Kínai Emberes Űrrepülési Ügynökség igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón.

Az illetékesek azt is elmondták, hogy figyelemmel követik a Tienkung–1 mozgását, és a legfrissebb fejleményekről – így a visszatérés várható időpontjáról – tájékoztatják majd a közvéleményt.

Elszabadult űrállomás

A 10,3 méter hosszú Tienkung–1 az első kínai kísérleti űrállomás, amelyet 2011. szeptember 29-én állítottak pályára. Küldetése idén márciusban fejeződött be.

Számos csillagász azt észlelte, hogy a földi irányítók nagy valószínűséggel elvesztették az irányítást az űrállomás felett, így az jelenleg céltalanul sodródik a Föld felé. A kínai kormány mind ez idáig hallgatott az ügyben, ezért azt sem tudni, pontosan az űrállomás mely részeit képesek még a szakemberek üzemeltetni.

Az utód már megérkezett

Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, Kína felbocsátotta a világűrbe második űrállomását a Tienkung–2-est az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból. A tervek szerint a jövő hónapban indítják a Sencsou–11 űrhajót kétfős legénységgel, akiknek az lesz a feladata, hogy dokkoljanak az űrállomással, és egy hónapot töltsenek el annak fedélzetén.