Óva intenek a brit szakértők a ráncos, nyomott orrú kutyáktól, ugyanis ezek a fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre, és ahogy egyre nő a kereslet irántuk Nagy-Britanniában, úgy a profitorientált, felelőtlen szaporítók kezei közül is egyre betegesebb példányok kerülnek ki.

A Brit Állatorvosi Egyesület (BVA) szerint a mopsz, az angol és a francia buldog, a si-cu és a Cavalier King Charles spániel egyre nagyobb népszerűsége csupán "növeli az állatok szenvedését". 

Nem jó a kutyáknak sem, ha túl nagy a keresletForrás: Flickr/Vincent Garcia

Nem túl egészségesek ezek a fajták

"Azoknak, akik kutyát szeretnének, mérlegelniük kell, hogy ezek a fajták egy sor egészségi problémától szenvedhetnek, a szaruhártyafekélytől kezdve a súlyos légzési nehézségekig. Erősen javasoljuk tehát az embereknek, hogy válasszanak egészségesebb fajtákat vagy keverékeket" - mondta Sean Wensley, a BVA elnöke.

Az egyesület álláspontját támogatja az RSPCA brit állatvédő szervezet, a PDSA állatvédelmi karitatív szervezet és a brit állatorvosi egyetem (Royal Veterinary College) is.

Szabályozás nélküli szaporítás

Caroline Kisko, a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállítását, a birminghami Cruftsot szervező brit Kennel Club munkatársa szerint a francia buldoghoz és a mopszhoz hasonló fajták népszerűségének növekedése nagyban kedvez azoknak a szaporítóknak, akik mindenfajta szabályozást figyelmen kívül hagyva csak a profitra koncentrálnak, fittyet hányva az állatok egészségére és jólétére.

Az angolok gyakran szabadulnak meg a már megunt kutyáktólForrás: Flickr / hannah k

A szakértők szerint továbbá egyre több esetben fordul elő, hogy a brachycephal – nyomott orrú – kutyafajtákat sorsukra hagyják a gazdáik.

A Kennel Club nemrég egy állatorvosokat, kutatókat és szakértőket tömörítő munkacsoportot hozott létre, amely reményei szerint hozzájárul az érintett fajták egészségének javításához.