Érdekfeszítő programokkal várja látogatóit a kutatók éjszakája

2016.09.26. 18:55

Több mint kétezer ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, pénteken országszerte csaknem 200 helyszínen.

Cél minél többet bemutatni a magyar tudomány eredményeiből

Magyarországon több mint 48 településen csaknem száz intézmény csatlakozott az idei egész napos programsorozathoz - mondta el a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón Kardon Béla, az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont tudományos igazgatója.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kutatók éjszakája egy összeurópai rendezvénysorozat,

amelyet a hagyományok szerint szeptember utolsó péntekén rendeznek meg.

Kutatók éjszakája - tavaly is nagy sikert aratott a rendezvényFotó: Polyák Attila - Origo

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: immár hetedik alkalommal rendezik meg az Ericsson Science Parkjában a rendezvényt, amely minden évben valamivel többet mutat meg a magyar tudományos életből és az elért eredményekből.

Élvonalbeli hazai tudományos műhelyek vesznek részt a programban

"Számunkra fontos, hogy bemutassuk azokat az izgalmas kutatási projektek és fejlesztéseket, amelyek a Science Parkban készülnek. Célunk, hogy közelebb engedjük magunkhoz a nyilvánosságot és megmutassuk, miről szól ma egy kutató munkája" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy

a látogatók megtekinthetik azokat a különleges kutatólaboratóriumokat, ahol a jövő technológiái születnek,

mint például az 5 G, a felhőalapú vagy az analitikai megoldások. "Ezek a jövő gőzgépei vagy futószalagjai, hiszen ezek voltak azok a technológiai áttörések az elmúlt évszázadokban, amelyek az egyes ipari forradalmakat elérték" - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Rangos egyetemi kutatóműhelyek is részt vesznek az eseményenFotó: Polyák Attila - Origo


Több mint 70 technológiai bemutatót tartanak,

valamint számos intézménnyel együttműködve szerveznek programokat, mások mellett a Budapesti Műszaki Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és az EIT Digital Budapesttel együttműködésben, de a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági, tudományos-és tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericsson K+F központjában, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be.
Mint mondta, ebben az évben is látványos show-val készülnek, amelyre több kategóriában várták az okos hordható eszközök nevezését.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A SzerCODE Challenge elnevezésű versenyre hétköznapi emberek, gyerekek, tanulók és hallgatók készítettek saját tervezésű egyedi okos ruhákat vagy kiegészítőket. Emellett a SmartActive Squash okos fallabdáját, a budapesti Ericsson Garázs első kooperatív fejlesztését is itt láthatja először a közönség.

Bemutatkozik a különleges drónbicikli, és az olajfaló baktérium

Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy bemutatják a kft. gondozásában létrehozott Flike drónbiciklit,

amelynek virtuális világát élőben is kipróbálhatják az érdeklődők.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Tudományos Tanácsával együtt demonstrálják, hogy a rendőrség milyen intelligens eszközöket használ egy rendőrautóban vagy felszerelésében.

A dróntechnológiában elért magyar eredményekről is szó lesz ( A kép illusztráció)Forrás: Origo

A Fővárosi Vízművek egy információs buszban mutatja be, hogy mi történik a felszín alatti és felszín feletti vizekkel a fővárosban.

Szegeden olajfaló baktériumokkal ismerkedhetnek meg a látogatók,

Miskolcon látványos fizikai kísérlettekkel és az 1980-as évek számítógépes játékaival is készülnek.Mint mondta, Magyarországnak csaknem az összes egyeteme és kutatóintézete megnyitja kapuit és Bajától Zalaegerszegig sokszínű programokkal várják a látogatókat. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy több program is előzetes jelentkezéshez kötött: regisztrálni a kutatokejszakaja.hu oldalon lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK