Előkerült a leghatalmasabb cápa rejtélyes rokona

cápa
A megalodon kihalásának egyik lehetséges oka a cetpopuláció megritkulásában keresendő
Vágólapra másolva!
Termetes, autó nagyságú cápa maradványait fedezték fel a chicagói DePaul Egyetem kutatói. A ragadozó nagyjából 20 millió évvel ezelőtt úszkálhatott az Atlanti- és Csendes-óceán part menti vizeiben.
Vágólapra másolva!

A ma már kihalt tengeri ragadozónak csupán néhány maradványa maradt fenn: a kutatók mindössze 5 darab, nagyjából 4,5 centiméter hosszú fogat találtak a világ különböző részein: Japánban, Kaliforniában, Peruban és Észak-Karolinában – írta a Live Science tudományos portál. Mindez azt jelenti, hogy a titokzatos faj rendkívül elterjedtnek számított.

Fogak alapján következtetnek a méretére

A kutatók a Megalolamna paradoxodon tudományos nevet adták a korai miocén időszakból származó fajnak. A maradványok lelőhelye alapján a tudósok azt állapították meg, hogy az állat sekély, part menti vizekben élhetett a közepes földrajzi szélességeken. A testméret körülbelüli meghatározásához ugyancsak a fogak nyújtottak segítséget. Eszerint az őscápa 3,7 méter hosszúra nőhetett.

Az újonnan felfedezett faj fogai a világ különböző részeiről kerültek elő Forrás: Kenshu Shimada

Természetesen ez nem ad pontos képet az állat méreteiről, figyelmeztetett John-Paul Hodnett cápaszakértő a Live Science weboldalán. Előfordulhat, hogy egy apró fogakkal rendelkező cápafajt valójában termetes példányok képviselnek, így van ez a cetcápával (Rhincodon typus) is, amelynek fogai kicsik ugyan, ám teste hatalmas, 12 méter hosszú.

Váratlan rokonság

A fogak alapján a kutatók egy másik nagy felfedezést is tettek. A Megalolamna paradoxodon fogait összehasonlították a hírhedt megalodonéval (Carcharocles megalodon), és arra jutottak, hogy a két faj közös családba, a mára kihalt Otodontidae csoportba tartozott, tulajdonképpen szoros „unokatestvéri" viszony áll fenn köztük. A megalodont egyébként a valaha létező egyik legnagyobb húsevő gerincesként tartják számon, testhossza elérhette akár a 18 métert is.

Forrás: Kenshu Shimada

A váratlan rokonság miatt a kutatóknak a megalodon rendszertani helyét is meg kell változtatniuk, az óriás őscápa így átkerült az Otodus nembe, ezzel pedig tudományos neve is módosul (Otodus megalodon).

Az eredményeket a Historical Biology című szakfolyóiratban publikálták.