Magyarország kivételes tehetségű fiataljai, a Junior Templeton Fellow-k nyilvános bemutatkozásának és szélesebb körű kapcsolatépítésének közösségi alkalmat teremtő rendezvénysorozat indult a Magyar Templeton Program szervezésében.

A Templeton Talks és Networking Day elnevezésű, három részből álló eseménysorozat szeptember 29-i első felvonásán négy Junior Templeton Fellow mutatkozott be társainak, valamint a Junior Templeton Fellow Network tagjainak, és osztotta meg különleges, kognitív tehetségén alapuló tudását, az őt foglalkoztató témát és a szemléletét.

Nem elég tudni, mutatni is kell

„A Magyar Templeton Programban a tehetségek személyre szabott tehetséggazdagító programok és lehetőségek közül választhatnak, amelyeknek fő fókusza – a tehetségterület kibontakoztatása mellett – azoknak a szociális képességeknek és 'soft skill' készségeknek a fejlesztése, amelyek elengedhetetlenül fontosak a nagybetűs Életben való boldoguláshoz.

Fontos, hogy magukat és a szemléletüket meg tudják mutatni és széles körben el tudják fogadtatni

annak érdekében, hogy a tehetségek képesek legyenek majd tudásukat felelős módon a társadalom javára fordítani" – mondta Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program vezetője.

A Magyar Templeton Program célja a fiatal tehetségek felkutatása és támogatásaForrás: Magyar Templeton Program


A Templeton Talks és Networking Day újabb állomást jelent a tehetségek kibontakozásának támogatásában. Az esemény lehetőséget ad a Junior Templeton Fellow-knak arra, hogy a közösségi kapcsolatépítés és szakmai visszajelzések segítségével

megmutathassák képességeiket és tudásukat egymás és a nagyközönség számára.

A fiatal előadók professzionális kommunikációs tréner segítségével, személyre szabott konzultációk során készülhettek fel első publikus megmérettetésükre. A tréning során megtanulhatták, hogyan tartsák fenn a közönség figyelmét és adják át üzeneteiket gondolatébresztő és dinamikus módon.

Inspiráció és közösség

A Magyar Templeton Program szakmai stábja rendkívül fontosnak tartja, hogy a Fellow-k hiteles személyektől, a ma kiválóságaitól olyan útravalót kapjanak, amely ebben a fogékony és képlékeny időszakban segíti őket a szakmai és a mindennapi életben való eligazodásban. Ennek jegyében a szervezők a Templeton Talks és Networking Day-re

minden alkalommal egy vagy több vendégelőadót is meghívnak a ma kiválóságai közül.

A szeptember 29-i eseményt Küllői Péter, a Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor alapítója, a Magyar Tehetség Nagykövete indította előadásával, majd a következő Junior Templeton Fellow-k adhattak motivációt és inspirációt a közösségnek:
• Koman Zsombor Junior Templeton Fellow, 22 éves: a CEU-n tanul matematikát, előadásában a modellezés és absztrakció lényegi bemutatásán keresztül mutatott rá a világ és a matematika kapcsolatára.


• Gál Réka Junior Templeton Fellow, 11 éves: absztrakt rajzán mutatta be a gyökerek és a szülők szerepéről saját magunk megismerésében.


• Kádár Anett Julianna Junior Templeton Fellow, 30 éves: zeneművészeti és bölcsész szakon végzett Debrecenben, jelenleg a doktori disszertációját írja. Előadásában középkori zenei kódok alkalmazási lehetőségeit mutatta be a modern multimédiás filmgyártásban.


• Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow, 28 éves: az MTA ÖK Duna-Kutató Intézetében tudományos segédmunkatársként és intézményi kommunikációs felelősként dolgozik.

A kutatómunka során szerzett motivációjáról és szakmai irányváltoztatásairól beszélt.

Élmények és események

A Magyar Templeton Program azt is célul tűzte ki, hogy minden Fellow-nak legalább egy, akár az egész életét jelentősen befolyásoló,meghatározó élményben legyen része, amely előre viheti őt a pályáján. A program szervezői úgy gondolják, hogy a Templeton Talks és Networking Day ezt a lehetőséget is megadhatja a fiataloknak, valamint hozzájárul az értékrendjük formálásához, a felelősségvállaláshoz

és ahhoz a motivációhoz, hogy tevékenységükkel az emberiség javát szolgálják.

 

Forrás: Magyar Templeton Program

A rendezvénysorozat folytatásában, október 25-én és november 30-án újabb Junior Templeton Fellow-k mutatkoznak majd be, illetve a meghívott neves vendégelőadó kiválóságok között szerepel a tervek szerint Csermely Péter, Klein Dávid, Meskó Bertalan és Mérő László is.

Dr. Meskó Bertalan is a meghívott neves előadók között leszFotó: Polyák Attila - Origo

„Hiszünk abban, hogy a Magyar Templeton Program hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövő sikeres tudósait, üzletembereit és véleményformálóit előre lendítse az útján. Az elmúlt időszak megmutatta azt, hogy ezeknek a fiataloknak óriási igényük van egy inspiráló, segítő közösségre, ahol együttes erővel nagyszerű dolgokra lehetnek képesek. Bízom benne, hogy a Templeton Talks és Networking Day eseménysorozata segít a Junior Templeton Fellow Network tagjainak abban, hogy még inkább kapcsolódhassanak egymáshoz és újabb közös célokat fedezzenek fel" - nyilatkozta Péter-Szarka Szilvia, a Magyar Templeton Program szakmai vezetője.

A Magyar Templeton Programról

A Prof. Dr. Csermely Péter hálózatkutató, az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke által életre hívott Magyar Templeton Program célja

a magyar kivételes kognitív tehetségek fejlesztése és támogatása a 10-29 éves korosztályban.

A program szervezői 2015. szeptembere és 2016. januárja között 315 magyar kivételes kognitív tehetséget, Junior Templeton Fellow-t válogattak be a programba.

Prof. Dr. Csermely Péter, biokémikus, hálózatkutató, az Európai Tehetségsegítő Tanács elnökeForrás: Picasa 3.0

A világon egyedülálló kísérleti programban

résztvevő mentorok, csoportfacilitátorok és partnerek közreműködésével a 2016. márciusban tartott ünnepélyes avatás óta összesen több mint 200 program valósult meg a speciálisan kidolgozott módszertan mentén, ami a fiatal tehetségek fejlesztését, képességeik és tehetségük kibontakoztatását segíti.
A program a Templeton World Charity Foundation, és a European Social Fund társtámogatásával valósult meg. Szakmai együttműködő partnere a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége).

(Forrás: Magyar Tempelton Program, Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége)