Új nemzet születik a világűrben

2016.10.13. 15:45

„Űrállam” alapítását jelentette be egy csapat tudós és jogász Párizsban. Asgardia megálmodói szerint az űrnemzet célja az lenne, hogy elősegítse a világbékét, biztosítsa az új technológiákhoz való hozzáférést mindenki számára, és védje a Földet a világűrből érkező fenyegetésektől.

A merész gondolatból született űrnemzet Asgard után kapta nevét, amely a skandináv mitológiában az istenek lakhelye.

A futurisztikus állam tagja lenne az ENSZ-nek, saját zászlóval, valamint himnusszal rendelkezne,

olvasható a Guardian magazin weboldalán.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az űrnemzet állampolgárai kiköltöznének a világűrbe. „Fizikai értelemben véve a polgárok a Földön maradnak, mindenki a saját országában él, de egyúttal állampolgárai Asgardiának is” – mondta a lapnak Igor Asurbejli, a projekt vezetője, aki egyúttal az UNESCO űrtudományi bizottságának elnöke.

Bárki az űrnemzet tagjává válhat, ehhez mindössze egy regisztrációs lapot kell kitölteni. A regisztráltak száma már bőven negyvenezer fő felett van. Ha ez a szám eléri a százezret, az alapítók kérvényezni fogják, hogy Asgardiát ismerje el az ENSZ szabad, önálló országként.

Illusztráció egy asgardiai fennhatóság alatt álló űrállomásrólForrás: James Vaughan / Asgardia

Számos jogi és technikai probléma merül fel

Asurbejli egyik célja, hogy az űrnemzet elismertetésével párbeszédet kezdeményezzen a világűrben folyó tevékenységek újraszabályozásáról. A jelenlegi rendelkezések szerint az űr szabadon kutatható mindenki által, és nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem, ebbe pedig Asgardia megalapítása igencsak belekavar.

A Guardian által megkérdezett jogi szakértő szerint rengeteg kérdés merül fel az űrország kötelezettségei körül, de a jelenleg hatályos Világűrszerződésbe (Outer Space Treaty) is alaposan bele kellene nyúlni a jogi akadályok elhárításához. Ehhez pedig több (valóban létező) állam támogatására volna szükség.

Asgardiai műhold illusztrációjaForrás: James Vaughan \ Asgardia

Az alapítók lelkesedését azonban ezek a problémák nem törik meg. „A most létező állami ügynökségekkel az a probléma, hogy csak a saját érdekeiket képviselik, és figyelmen kívül hagyják azokat a nemzeteket, amelyek nem rendelkeznek űrügynökségekkel” – mondta Asurbejli.

A kezdeményezés egyik célja így az, hogy az űrtechnológiákhoz és kutatási eredményekhez az űrügynökséggel nem rendelkező államok is legálisan hozzáférhessenek. A másik nem titkolt célnak Asurbejli a Föld védelmét jelölte meg. Hogy ezt pontosan milyen technikai eszközökkel valósítanák meg, egyelőre kérdéses. Első műholdjuk felbocsájtását 2017–2018-ban tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK